Thai katonák: mennek vagy maradnak?

Ellentmondásosak a hírek kedden arról, hogy kivonulnak-e a thaiföldi katonák egy Kambodzsával határos, vitatott területről.

Katonai tisztségviselők a kambodzsai fővárosban, Phnompenben azt közölték kedden, hogy a thai katonák kivonulnak a Preah Vihear tartományhoz tartozó térségből, és egyebek mellett elhagyják az azonos nevű szentélyt. Előzőleg a kambodzsai miniszterelnök, Hun Szen ultimátumot intézett a bangkoki vezetéshez. Ebben hangsúlyozta, hogy a lépéssel elhárítható egy esetleges fegyveres konfliktus lehetősége.

A thaiföldi külügyminiszter később tagadta, hogy kivonták volna mintegy 80 katonájukat a területről. “A földdarabot Thaiföld felügyelte az elmúlt 20-30 évben” – indokolta a maradást politikus.

Egy nemzetközi döntés 1962-ben kimondta, hogy a Preah Vihear szentély Kambodzsáé, a környező terület hovatartozása azonban vitatott.

A feszültség először júliusban bontakozott ki Thaiföld és Kambodzsa között, amikor az UNESCO fölvette a világörökségi listára a 11. században khmerek által épített hindu szentélyt. Hat héten át mintegy ezer katonát zsúfolt a két fél a falatnyi földdarabra. A katonák számát végül augusztusban közös megegyezéssel csökkentették.