Átfogó ellenőrzés-sorozat: közlekedési kommandó május 1-től

Az egész ország területére kiterjedő, átfogó ellenőrzés-sorozat kezdődik május elsejével. A szervezők megyei ellenőrző-csoportokat és egy fővárosi rendőrökből álló közlekedési kommandót állítanak fel utóbbi az ország bármely pontján “lecsaphat” – értesült a Független Hírügynökség.

A tervek szerint az autósokat, motorosokat és kerékpárosokat a forgalmas utakon és a balesetveszélyes útszakaszokon ellenőrzik majd, de egy-egy várost is “megszállhatnak” a rendőrök. A december 31-éig tartó akció célja, hogy a személyi sérüléses és halálos áldozatot követelő közlekedési balesetek számát lecsökkentsék. A 10-15 fős csoportok mérik majd a járművek sebességét, szondáztatják a sofőröket, és ellenőrzik, hogy a biztonsági öveket és gyereküléseket mindenki bekösse, használja.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezen kívül egy fővárosi rendőrökből álló közlekedési kommandót is felállít, ez a 15 fős csapat véletlenszerűen jelenik majd meg az ország egy-egy pontján. Ők ugyanolyan módszerrel ellenőriznek, mint a megyei kollégáikból alakuló ellenőrző-csoportok. Ezen kívül az Autópálya Rendőrség is részt vesz az akciósorozatban, az autósok tehát az autópályákon is ellenőrzésekre számíthatnak.

Úgy tudni, hogy az év utolsó napjáig tartó akciót a Légirendészeti Parancsnokság is támogatja, ha szükséges, helikoptereket küldenek az ellenőrzőponthoz. A helikopterek segítenek az esetleges forgalomterelésben, de ha valaki menekülni próbál, azt a levegőből könnyen követni tudják.