Ötévente kötelező a gázvezetékek ellenőriztetése, de sokan nem is tudnak róla

A Magyar Épületgépészek Szövetségéhez (MÉGSZ) is fordulhatnak mostantól azok, akik gázmérőjüket, illetve a lakásukban található gázvezetékeket szeretnék átvizsgáltatni. Erre ötévente törvény kötelezi a fogyasztókat, de sokan nem is tudnak róla. A Fővárosi Gázművek kedden együttműködési megállapodást írt alá a szövetséggel annak érdekében, hogy minél többen hívják ki a szakembereket, és az eddigieknél kevesebb halálos baleset legyen az elavult berendezések miatt.

Az 1994-es gáztörvény életbe lépése óta minden telken, illetve lakáson belüli vezeték és gázmérő karbantartásáért az ingatlan tulajdonosa a felelős, akinek legalább ötévente egyszer műszaki-biztonsági felülvizsgálatot kell végeztetnie. A tavaly év végi adatok szerint az elmúlt három évben Budapesten mindössze 12 ezren ellenőriztették a hozzájuk tartozó hálózatot, pedig a főváros több mint kétmillió gázmérőjének 15 százaléka 30 évesnél is régebbi lehet – hangzott el a Fővárosi Gázművek Zrt. keddi sajtótájékoztatóján. A szakemberek szerint főleg a belső kerületek épületein belüli vezetékek vannak rossz állapotban.

Az idén már négy halálos áldozatot követelő baleset is történt gázszivárgás miatt; legutóbb múlt szombaton halt meg valaki a fővárosban a kéményből visszaáramló szénmonoxid miatt. 2002 és 2006 között összesen 288 baleset történt, ennek több mint 70 százaléka halálos kimenetelű volt – mondta Csallóközi Zoltán, a FŐGÁZ Földgázelosztési Kft. hálózati igazgatója.