Tévelygő rakéták a krími légtérben. Az elavult haditechnika ezúttal nem okozott tragédiát

Három légelhárító rakéta is eltévedt kilövése után az ukrán légtérben egy légelhárító gyakorlat során a Krím-félszigeten. Szerencsére ezúttal nem történt tragédia.

A Csauda lőtéren rendezett katonai gyakorlat során egymás után két vészhelyzet is előállt. Először egy BUK-M1 típusú légelhárító föld-levegő rakéta kilövésekor, amely pillanatokkal a startja után, tulajdonképpen a lőtér felett robbant fel. Nem sokkal később két SZ-300-as rakéta indult el teljesen más irányba, messze elkerülve a kijelölt célt. Az utóbbiaknál szerencsére legalább az önmegsemmisítő jól működött, így nem tehettek kárt “illetéktelen” célpontban.

Az Ukrán Védelmi Minisztériumnál a BUK-M1-es hibáját a rakéta életkorával magyarázták (a gyakorlat során 1983-1985-ben gyártott eszközöket alkalmaztak), míg a másik két esetet a katonai szakértők szerint a repülési pálya rossz megválasztása, illetve a rossz célzás – azaz emberi hiba – okozhatta.

Mint emlékezetes, 2001-ben szintén a Krím-félszigeten rendezett hadgyakorlat során egy eltévedt SZ-200 rakéta egy Tu-154-es utasszállító repülőgépet talált el, amely a Fekete-tengerbe zuhant.

A közelmúltban egyébként a grúz légelhárítás az orosz-grúz katonai konfliktus idején éppen az ukrán gyártmányú BUK-M1-es rendszerhez tartozó rakétákkal semmisített meg négy orosz katonai repülőgépet.