Tevecsikók és szarvasborjak születtek Miskolcon

Akt.:
Miskolc – Tevecsikók és David-szarvasborjak születtek Miskolcon az elmúlt hetekben – mondta a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Veress Tamás kifejtette: az első tevecsikó március 31-én született, féltestvére két héttel később jött világra. Mindkét tevekanca, Kobi és Lívia is tapasztalt anyának számít, és gondosan nevelik a 13 hetes vemhesség után világra jött utódaikat. Mindkét kisteve apja Kalifa, az ő világos, csaknem fehér színét örökölték a kicsik. A gyűjteményi vezető elmondta, hogy a tevecsikók világrajövetelekor a púpjuk még csak apró kis bőrredőnek tűnt a hátukon, amely folyamatosan telik meg zsírral. A tevék ugyanis a tévhittel ellentétben nem vizet tárolnak púpjaikban, hanem zsírt, amelynek a lebontási folyamata során keletkező energiát és vizet használják fel az ínséges időkben.

Veress Tamás kitért arra is, hogy a David-szarvasok borjainak születése minden évben különös öröm, mivel a milunak is nevezett szarvasok a vadászat miatt mintegy 100 évvel ezelőtt eredeti, kínai élőhelyükön kihaltak, csak az állatkerteknek köszönhetik, hogy máig fennmaradtak. Olyannyira, hogy az elmúlt évtizedekben megkezdődött a visszatelepítésük Kínában is – fűzte hozzá.

A szakember rámutatott: Magyarország állatkertjei közül a csak Miskolcon látható állatfajból az elmúlt években eredményesen szaporodó csapatot sikerült kialakítani: az egy hónappal ezelőtt világra jött két borjúval együtt már 10 egyedből áll a David-szarvascsorda.

– MTI –