Tettenérés esetén 50 ezer forintig terjedhet a tarifa

Szemét egy lezárt szemetes előtt a miskolci belvárosban | Fotó: JLI
Szemét egy lezárt szemetes előtt a miskolci belvárosban | Fotó: JLI
Miskolc – Olvasónk nehezményezte, hogy ismét vannak olyan “szemfülesek”, akik más szemetesedénye mellett hagyják ott szemetüket. Mit tehet a lakóközösség? – kérdezte.

Az illetékest megkérdeztük arról is, hogy ha egy ilyen akciót “elkap” a közterület-felügyelet, büntet-e? És egyáltalán: hol “hagyhatja ott” a szemetét valaki Miskolcon? (Ha például az erdőből lehozom, haza kell-e vinnem, vagy elhelyezhetem-e másutt?)

– Egyrészt vannak az úgynevezett hulladékudvarok, amelyeket az AVE Miskolc Kft. több helyen is üzemeltet a városban – József Attila u. 65., Lórántffy Zsuzsanna u., Bogáncs u. – amelyek, szaknyelven szólva a szerves hulladékhányad csökkentését és kezelését hivatottak megoldani. – nyilatkozta érdeklődésünkre Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt PR- és Kommunikációs vezetője. – Hogy mégis mit jelent ez? Annyit, hogy a Hulladékudvarokban díjmentesen, személyesen, lakcímigazolással, negyedévente háztartásonként 250 kg mennyiségig az alábbi hulladékfajták rakhatók le: a települési szilárd hulladékok hasznosítható összetevői (pl. hulladékká vált csomagolóanyagok, műanyag, papír, karton, üveg, fém, stb.); háztartási műszaki hulladékok (TV, hűtőszekrény, mosógép, stb.); veszélyes lakossági hulladékok (gyógyszerhulladékok, fénycsövek, festékdobozok, elemek, akkumulátorok, stb.), biológiailag lebomló szervesanyag-tartalmú hulladékok (pl.: gallyak, nyesedékek, lomb, stb.), nagydarabos lomhulladékok (bútorok), gumiabroncs, építési törmelék (mosdó, csempe, WC kagyló, vakolat). A hulladékudvarokba történő beszállításról, illetve az átadni kívánt hulladék lepakolásáról a lakosnak saját magának kell gondoskodnia.

Pásztor Imre elmondta azt is, hogy évente kétszer végez az AVE Miskolc Kft lomtalanítást, idén tavasszal is – majd ősszel újra – amelynek útvonala minden miskolci utcát érint, melynek keretében térítésmentesen szállítják el a háztartásokban felgyülemlett és feleslegessé vált lomokat. Fontos, hogy csak a háztartásban képződő lomokat lehet az ürítési napokon a hulladékgyűjtő edények mellé elhelyezni, ugyanis a lomtalanítás nem tartalmazza a veszélyes hulladékok (akkumulátor, pala, TV, hűtőszekrény, stb.), építési törmelék, kommunális hulladékok, gumiabroncsok vagy zöldhulladékok (pl. falevél, gally) elszállítását. Az ilyen jellegű hulladékok díjmentesen a hulladékudvarokban adhatók le.

Közel 2 tonna szemét az Avasról

– A hulladékkezelési díjba egyébként a szelektív gyűjtőszigetek üzemeltetése, az évi kétszeri lomtalanítás biztosítása, a hulladékudvarok működési kiadásai mellett például a környezetvédelmi szempontból is jelentős rekultivációs költségek fedezetének biztosítása is benne foglaltatik, ahogy a hulladékgyűjtő edényzet (kuka) rendszeres ürítés és a hulladék elszállítása is. – folytatta Pásztor Imre. – Összefoglalva: a települési szilárd hulladékok begyűjtésére, szállítására és kezelésére vonatkozó közszolgáltatási díj az alábbi hulladékgazdálkodási tevékenységek ellátását teszi lehetővé Miskolcon: logisztikai rendszer fenntartása, kevert települési hulladék begyűjtése az ingatlantulajdonosoktól, 120 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget üzemeltetése, évi kétszeri lomtalanítás, a begyűjtött hulladékok műszaki védelem melletti ártalmatlanítása a Hejőpapiban létesített regionális hulladéklerakón, a szelektíven begyűjtött hasznosítható hulladékok válogatása, bálázása, előkészítése értékesítésre, a három hulladékudvar üzemeltetése, az átrakóállomás üzemeltetése (József Attila út) és a hulladékudvarokon begyűjtött zöldhulladékok hasznosítása komposztálással (Hejőpapi komposztáló)

Pásztor Imre hozzátette: mind a város, mind a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai, köztük az AVE Miskolc Kft. is kiemelten igyekszik óvni környezetét, a környezetét ért károkat helyreállítani.

– Nemrég volt a Tavaszi Szél – takarít a város szemétszedési akció a Nagyavason, az Avasi kilátó környékén, ahol mintegy másfél, két tonna szemetet gyűjtöttek össze a város és a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatainak munkatársai, de civil szervezetek, képviselők, saját körzetükben, a lakossággal közösen is igyekeztek, igyekeznek évről évre lakókörnyezetüket megtisztítani a más helyre, legálisan is elhelyezhető hulladéktól. – fogalmazott.

ÉM-JLI


Sokszor a guberálók

“A Közterület- felügyelet tettenérés esetén büntetheti meg azt, aki a körbekerített hulladékgyűjtő mellé szemetet helyez el.” – válaszolta Dobos Tímea, Miskolc szóvivője. “Tettenérés esetén 5000-50000 forintig terjedő bírság szabható ki, feljelentés esetén 150000 forintig terjedhet a bírság összege. A szemétgyűjtő körül elhelyezésre kerülő hulladék eltakarításáról a lakóközösségnek kell gondoskodnia, betartva ezzel a helyi önkormányzati rendeletet. A hulladékgyűjtők környékén tapasztalható rendetlenségért sok esetben a guberálók felelősek. Tavaly 75 esetben figyelmeztettek a Közterület- felügyelők, 77 esetben pedig tettenérés, feljelentés történt. Az idén 15 esetben történt figyelmeztetés, 55 esetben tettenérés, feljelentés.”