Tetőt sodort az útra a szélvihar

A Vörösmarty lakótelepen a leszakadt ágakat gyűjtik
A Vörösmarty lakótelepen a leszakadt ágakat gyűjtik - © Fotók: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Megyénkben több mint nyolcvan esetben kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek.

Katasztrófafilmeket idéző képekkel vannak tele a hazai hírportálok a szerdai viharról. Megyénknek szerencséje volt, a többnapos kánikulának véget vető vihar ugyanis megszelídült, mire ideért. Igaz, kisebb-nagyobb károkat itt is okozott, hiszen több mint nyolcvan esethez riasztották a katasztrófavédelmet. A tűzoltók ebből negyvenhatszor vonultak veszélyesen megdőlt, vagy forgalmi akadályt jelentő fákhoz, leszakadt ágakat távolítottak el. Szihalmon a mezőkövesdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók egy távközlési vezetékre dőlt fát, míg a miskolci egységek Felsőzsolcánál egy büfé negyven négyzetméteres tetőszerkezetét távolították el az útról, amelyet a nagy erejű szél szakított le. Kazincbarcikán két autóra dőlt fát távolítottak el a helyi hivatásos tűzoltók az éjszaka folyamán. A káresetek során nem sérült meg senki – adta hírül a katasztrófavédelem.

Csak Füzesabonyig

A MÁV hivatalos tájékoztatása csütörtökön így szólt: „A tegnap átvonuló vihar az ország vasúthálózatán számos helyen okozott fennakadást. A MÁV és a katasztrófavédelem szakemberei a hibák egy részét már elhárították, viszont a budapesti elővárosi forgalomban jelentős fenn­akadások várhatóak ma egész nap, több vonalon sokkal hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok”.

A lapunkat megkereső egyik utas azonban felháborítónak nevezte azt, ami szerda este fél 7-kor, a Miskolcról induló Inter Cityn (IC) történt. „Értem én, hogy vihar volt, de ha idejében tájékoztatták volna az utasokat, akkor nem indulnak el a vonattal” – kezdte a panaszos. Elmesélte: lánya csupán Füzesabonyig jutott az IC-vel, ahol közölték velük: várni kell. Több órát vártak, majd egy másik vonattal eljutottak Hatvanig. Közben a MÁV központjában próbáltak érdeklődni, ahol nyugtatták őket, hogy majd érkezik egy vonatpótló busz, de erre is órákat kellett várni. Mikor megérkezett, akkor már tömve volt utasokkal, így a kisgyerekek, öregek és egy vak fiatalember is végigállta az utat a zsúfolt buszon. Így az este fél 7-kor kezdődő utazás hajnal háromkor ért véget Budapesten. Olvasónk szerint a MÁV nem állt a helyzet magaslatán, és nem tájékoztatták megfelelően az utasokat.

A vasúttársaságnál is érdeklődtünk erről a konkrét esetről, de csütörtök estig nem kaptunk választ.

– N. Szántó Rita –

Miskolcon is dőlt ki fa

Szerencsére Miskolcon sem okozott olyan nagy károkat a vihar, mint Magyarország más részein. A városháza információja szerint 15 fa dőlt ki a viharban, amelyeket a Városgazda Kft. dolgozói távolítottak el és vágtak össze. A cég 300 dolgozója csütörtök reggel 6 órától takarította a várost, letört faágakat, levelet, hordalékot sepertek össze. A Szinva meder partjáról, a záportározók rézsűjéről folyamatosan szállították el a kaszálékot. Ennek köszönhetően a hordalék nem okozott problémát a vízelvezető rácsoknál.

Fakidőlés miatt késések voltak Borsodban

Miskolc – A szélsőséges időjárás nagyobb fennakadást nem okozott, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vonalán, mindössze három járatát érintette – tudtuk meg a cégtől. tovább »

Vihar – Több vasútvonalon késnek a vonatok

Budapest, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Több vasútvonalon késnek a vonatok, a szerdai vihar következményeként a budapesti elővárosi forgalomban három vonalon még jelentős fennakadások vannak – tájékoztatta a Mávinform csütörtök délután az MTI-t. tovább »

Takarít a Városgazda a vihar után Miskolcon

Miskolc – Miskolcon szerencsére nem okozott olyan nagy károkat a vihar, mint Magyarország más részein. tovább »

Vihar – Több mint 4600 jelzést kapott a katasztrófavédelem országszerte

Budapest, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Több mint 4600 jelzést kapott a katasztrófavédelem a szerdai vihar miatt, ebből csaknem 1300 esetben már megoldották a problémát – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök délután az MTI-vel. tovább »

Vihar – Több ezer viharkár-bejelentés érkezett a biztosítókhoz

Budapest, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Csütörtök délelőttig több ezer kárbejelentés érkezett a szerda délutáni vihar miatt a biztosítókhoz – derül ki az MTI által megkérdezett biztosítók közleményeiből. tovább »

Vihar – Több mint 3500 beavatkozás országszerte, egy halott

Budapest, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők a vihar miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek. tovább »

hirdetés


hirdet�s