Tetemekkel tarkított sétányok Nyíregyházán

Akt.:
Nem csak a Bujtosi-tónál terjed a rossz szokás
Nem csak a Bujtosi-tónál terjed a rossz szokás
Nyíregyháza – A madáretetés nagy élmény gyereknek és felnőttnek egyaránt, ám az sem mindegy, milyen áron.


Madáretetést tiltó táblákat helyeznek el a napokban a Bujtosi-tó partján a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Rendszeresen hangsúlyozzuk a madáretetés fontosságát, ezért szakértők segítségével utánajártunk, mi indokolta az intézkedést.

Madara válogatja

– Elsőre talán furcsán hangzik, hogy bizonyos esetekben a természetvédők ellenzik a madarak etetését, pedig sok esetben nem használunk, sőt kifejezetten ártunk vele, különösen a vízimadarak esetében – bocsátotta előre dr. Szigetvári Csaba.

– Az énekesmadarak téli etetését természetesen fontosnak tartjuk; a hideg, rövid nappalos évszakban az életük múlhat a táplálékon, amit kiteszünk nekik. Esetükben is lényeges: csak a megfelelő eleséget kínáljuk, és a tél elmúltával hagyjuk, hogy maguk keressék meg a sokkal változatosabb természetes táplálékukat.

– A vízimadarak etetésével ugyanakkor teljesen más a helyzet; a Bujtosi-tónál az ornitológusok szerint ez okozza a hetek óta tartó elhullásokat – folytatta az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, majd hozzáfűzte: előfordult, hogy egyetlen hétvége alatt három tőkésréce és egy kisasszonyréce pusztult el a megyeszékhely kedvelt kirándulóhelyén.

Elkényelmesedő vonulók

– Sajnos egyre terjed a szokás – különösen a települések környezetében –, hogy boldog-boldogtalan szórja a kacsák, hattyúk és rokonaik elé az alapvetően emberi fogyasztásra szánt ételt: főként a kenyérdarabokat, újabban pedig a különféle adalékanyagokkal készült rágcsálnivalókat. Ez gyökeresen eltér a madarak természetes táplálékától. A vízimadarak eredendően vegyes étrendűek: halakat, rovarlárvákat, férgeket, növényeket fogyasztanak, ami szükséges az egészséges fejlődésükhöz, a fiókaneveléshez. Ha hozzászoktatjuk őket a szinte csak szénhidrátot tartalmazó étrendhez, az hiánybetegségek kialakulásához, s nemritkán elhulláshoz vezet.

– A vízimadarak nagy része vonuló, ám az etetéssel elkényelmesítjük őket, megváltoztathatjuk a viselkedésüket. Itt maradnak, és egy hidegebb tél esetén – amikor az emberek is kisebb lelkesedéssel járnak a vízpartra a kenyérrel – éhen halnak vagy a jég fogságába esnek. Nyáron még nagyobb a veszély, ilyenkor ugyanis a fertőzések is gyorsabban terjednek. Az etetőhelyeken összezsúfolódó madarak egymást is megfertőzhetik, agresszívabbak lesznek egymással szemben, ami növeli a sérülésveszélyt, de az emberre terjedő betegségek kockázata is fennáll.

Rontja a vízminőséget

– Mindehhez hozzájárul, hogy a beszórt táplálék közvetve megnöveli a víz szervesanyag-tartalmát, rontja a víz minőségét, ami további kedvezőtlen folyamatok forrása lehet a teljes vízi ökoszisztémára nézve. Legyen tél vagy nyár, nem csak szükségtelen a vízimadarak etetése, hanem egyenesen káros – fogalmazott dr. Szigetvári Csaba.

Hoványi Péter


Felfúvódás, fulladás, röpképtelenség

– Az egyoldalú táplálkozás a fiatal madaraknál visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességekhez, így röpképtelenséghez vezethet – erősítette meg dr. Szalai Kata Viktória.

– A vízimadarak etetése ennél közvetlenebbül is vezethet elhulláshoz: az élesztőt tartalmazó emberi tápláléktól felfúvódnak, s a szerves anyagok felhalmozódása az állóvizekben a botulizmust okozó baktérium elszaporodását is eredményezheti. Ez utóbbi bénulással jár: a madár először nem tudja felemelni a végtagjait, majd a fejét sem, és végül megfullad.

– A szétszórt táplálék vonzza a patkányokat, de az etetés miatt madárból is sokkal több zsúfolódhat össze, mint amennyit az élőhely természetes körülmények között el tud tartani, s ez elősegíti a betegségek, például a madárinfluenza terjedését, így gazdasági kárral is jár – taglalta az állatorvos, aki úgy összegzett: soha, sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat.


Nyíregyháza - Három tőkésréce és egy kisasszonyréce pusztult el a Bujtosi-tavon a napokban. Az ornitológusok szerint a hetek óta tartó elhullás a madarak etetésére vezethető vissza. – Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a vízimadarak etetése, az énekesmadarak téli etetésével ellentét...