Teszteltük a nyilvános vécéket Miskolcon: jobb, mint hittük

Akt.:
Teszteltük a nyilvános vécéket Miskolcon: jobb, mint hittük
Teszteltük a nyilvános vécéket Miskolcon: jobb, mint hittük - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Négy van Miskolcon, ebből hármat látogattunk meg, a negyediket nem találtuk.

Bevallom, volt némi előítélet bennünk, amikor elhatároztuk, megnézzük, milyen állapotban vannak a miskolci nyilvános vécék. Főleg azért, mert amikor szóba került a terv, mindenki hosszan ecsetelte korábbi élményeit naturalista részletekkel fűszerezve, így minden rosszra felkészülve indultunk neki a tesztnek. Elöljáróban a miskolci önkormányzatnál érdeklődtünk, hogy hány ilyen van a városban, megtudtuk, négy – a Népkertnél, a Szinva terasz mellett, az Erzsébet téren és Tapolcán. A Szinva terasznál kezdtük. (A tapolcait nem találtuk, lehet, hogy a mi hibánk.)

Női és férfi egyben

A vécén két lejárat van – a férfi és a női –, az előbbin lakat, bólogatunk is, ez már jól kezdődik: pont úgy, mint képzeltük. Lemerészkedünk a női oldalon, és itt ér az első meglepetés.

nyilvanos_wc_teszt_01

A vécés néni épp falatozik, ez az, ami elgondolkodtat: némi bizalmat ébreszt a helyiség iránt. Belesünk, és így is van. Szolid, szerény helyiség, semmi flanc, de nincs büdös, sőt mondhatni, tisztaságillat.

Bordás Istvánné néhány hete dolgozik itt. Mondja, nemrég voltak kinn az önkormányzattól, festettek ajtót, ablakot, kicserélték az égőt a lámpában. Tisztítószert, vécépapírt, szappant kap a városgazdáktól, ez utóbbi helyett azonban saját pénzből veszi a folyékony verziót, mert azt jobban szereti. Törülközőt otthonról hozott, de van elektromos kézszárító is. Azért panaszkodik, hogy reggelente gyakran kell takarítania a lépcsőt, hiszen akire este 6 után jön rá a szükség (reggel 10-től 6-ig vannak nyitva), az nem tartogatja, a zárt létesítmény mellett könnyít magán.

Kérdezzük, miért csak a női rész van nyitva, ő megjegyzi, a férfiak is a nőin keresztül látogathatják a vécét, mert egyedül lévén csak így látja be a teljes terepet. A kérdésre, hogy miért nem jelzi ezt tábla odakinn, csak széttárja a karját, az nem az ő, hanem az önkormányzat feladata. Mint mondja, szerinte érdemes lenne nemcsak nyáron, hanem egész évben nyitva tartani, hiszen igény lenne rá.

Közmunkásként dolgoznak

Továbbmegyünk az Erzsébet térre, gondolván, a Szinva teraszi alkalmazottban csak egy olyan hölgyre akadtunk, aki hivatásának érzi munkáját. Ám itt sem rosszabb a helyzet. A férfirész ugyan zárva, és kívülről pontosan olyannyira nem bizalomgerjesztő a hely, mint korábban, ám bent Kis-Leskó László Bertalanné birodalma van. A szőnyeget, a kávéfőzőt, a légfrissítőt otthonról hozta, büszkén említi, hogy a főnökasszony meg is dicsérte. Helyiségét díszekkel dekorálta ki, kicsit karácsonyra hajaznak, de az ötlet jó.

nyilvanos_wc_teszt_16

Megtudjuk, közmunkásként alkalmazza őt és kolléganőit az önkormányzat, ő maga nagyon elégedett ezzel a lehetőséggel. A vécéhasználat egyébként ingyenes, neki csak regisztrálnia kell, hogy hányan voltak aznap: hatvan kis kereszt a papíron, és még csak kora délután van. Minden vendég után takarít, ha kell, használja a légfrissítőt, jegyzi meg.

nyilvanos_wc_teszt_25

Ezek után látogatjuk meg a harmadik nyilvános vécét a Népkertnél, már nem is csodálkozunk, hogy minden rendben. Kocsis Piroska körbevezet bennünket, fugázva, csempézve a helyiség, az más kérdés, hogy kívülről semmi nem jelzi, ez egy illemhely. Kérdezzük is, mennyien járnak ide, kiderül, naponta hárman-négyen. Talán hat vendég volt a napi csúcs. Az is egy rendezvény idején, igaz, akkor a Népkert végében felállítottak egy konkurencia „ToiToi” mobil alkalmatosságot.​

ÉM


A tények

Az önkormányzat tulajdonában lévő nyilvános illemhelyeket a Városgazda üzemelteti, ingyenesen használhatók. Ilyen nyilvános illemhely a Görgey úton (Népkertnél), a Szemere utcán (Szinva terasznál), az Erzsébet téren és Miskolctapolcán üzemel június 1-től szeptember 1-ig mindennap 10.00– 18.00 óra között.
hirdetés


hirdet�s