Tésztahíd építő verseny a BMF-en

Idén harmadszor rendezi meg a Kárpát-medencei Tésztahíd építő Versenyt a Budapesti Műszaki Főiskola. A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar hallgatói évek óta háziversenyen fejlesztik tudásukat, aminek meg is van az eredménye: spagettihíd kategóriában Magyarország évek óta verhetetlen a kanadai világversenyen.

A Reccs 2007 elnevezésű versenyre hazai, illetve határon túli egyetemi és főiskolai karok nevezhetnek legfeljebb három, tésztából készült híddal. Egyik szerkezet sem lehet egy kilónál nehezebb, a fesztávolság pedig egy méternél nagyobb; a cél az, hogy minél többet bírjon el az építmény. A tésztahidakat a verseny reggelén, azaz május 25-én kell leadni a BMF Népszínház utcai épületében. A fődíj 20-30 ezer forint körül van, de a versenyzők többnyire nem ezért neveznek, sokkal inkább a nemzetközi verseny előszobájának tekintik – mondta Legeza László, a versenyt szervező egyik tanár.

A BMF-es diákok ugyanis évek óta az első helyen végeznek a kanadai Okanagan University College-on megrendezett Spagettihíd Építő Világbajnokságon. Idén március 2-án is a Bánki Donát két mechatronikai mérnök hallgatója nyerte a nehézsúlyú versenyt egy több mint 250 kilós terhelést is elbíró tésztahíddal, beállítva ezzel az abszolút rekordot a kategóriában – mondta a Legeza László.