Tésztahíd-építõ Világbajnokság: nyíregyházi fiatalok képviselik Magyarországot

Két nyíregyházi fiatalember képviseli Magyarországot márciusban a Kanadában megrendezendõ Tésztahíd-építõ Világbajnokságon. A két fõiskolás egy 990 grammos tésztahíddal készül, amelynek építését hetek óta gyakorolják.

A tíz centi széles, fél méter magas és egyméter hosszú építmény körülbelül 700 spagetti, makaróni és canelloni száraztészta elembõl készült. Az alapanyag durum-tézta, azaz nem tartalmaz tojást. A leendõ gépész- és közlekedési mérnök 100 munkaóra alatt építette meg a hidat, amelynek egy korábbi mását, már teherpróbának is alávetették. Akkor 350 kilós terhelésnél roppant meg a ragasztott szerkezet. A világbajnokság március 5-én lesz Kanadában, Kelowna városban.

A magyarok hagyományosan jól szerepelnek ebben a mûfajban – mondta szerdán a Független Hírügynökségnek Erdõsi Roland. A tésztahíd konstruktõrnek ez már a huszadik épített szerkezete. Az idei világbajnokságra társával, Sándor Péterrel készül. A hivatalos világrekordot egyébként gyõri fiatalok tartják, az õ tésztahídjuk 2009-ben csak 443,5 kilós terhelésnél roppant össze.

A tésztahíd építõk azt remélik, hogy Kanadában is hasonló terhelést bír majd ki a nyírségi hídszerkezet.