TESZ: három megye együtt

Hárommegyés együttműködés ír alá a félszáz civil szervezetet tagjának tudó borsodi TESZ, az idén tizenöt éves Társadalmi Egyesülések Szövetsége.

A TESZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vezetése ezt azzal “ünnepli”, hogy az országban elsőként megyék közötti együttműködést létesít két partnerrel, a nógrádi és a hevesi kollégákkal. A három megye TESZ-vezetői e hét pénteken írják alá ünnepélyesen a megállapodást, ami mind az országos szintű érdekképviselet terén való közös fellépéshez, mind a helyi tematikus csoportok közötti könnyebb kapcsolatfelvételhez alapot nyújthat a jövőben.

Ebben bízik Szűcs Ferencné elnök, aki nem tagadja, az összefogás bizonyos pályázati pénzekhez való jobb hozzáférés esélyét is előrevetíti, legyen akár a Nemzeti Civil Alap, vagy adott esetben európai uniós forrásokról.

A szlovákokkal nehéz

A TESZ közelékébe megyénkben mintegy ötven szervezet tartozik (nagyjából 30-20 arányban miskolciak és más településekről valók): szívbetegek, vesebetegek közösségei, lelkisegélyszolgálatok, nyugdíjascsoportok, hobbiklubok, város- és faluvédő egyesületek, művészeti együttesek, kertbarát körök és hasonlók. A számuk az évek során változik, de a nagyságrend nem.

elnök abban bízik – árulta el lapunk kérdésére -, hogy a tagok „nagyobb bátorságot”, egyszersmind a TESZ-től segítséget kapnak ahhoz, amit már amúgy is sokan csinálnak: hogy más megyékbeli sorstársakkal, hasonló munkát végzőkkel, szenvedélyt, hobbit űzőkkel kapcsolatot kezdeményezzenek. Maga TESZ is erre törekszik, nemcsak hazai megyék, de például Szlovákia irányában is, ám utóbbi téren rosszak tapasztalatok: északi szomszédunknál jóval kevésbé kialakultak a civil mozgalom színterei.

BAL