Testvérvárosi szerződést kötött Sárospatak és Jindrichuv Hradec

Prága/Sárospatak – Testvérvárosi szerződést kötött Sárospatak és a dél-csehországi Jindrichuv Hradec. A szorosabb partneri kapcsolatok kialakításáról szóló dokumentumot pénteken Jindrichuv Hradecben írta alá a két város polgármestere, Aros János és Stanislav Mrvka.

A megállapodás alapján a felek a jövőben szorosabbra fűzik hivatalos kapcsolataikat és új együttműködést alakítanak ki, elsősorban a kultúra, a művelődés, oktatás, sport és a turisztika terén. A tervek szerint a felek például művészegyütteseket, sportolókat, fiatalokat küldenek ki egymás városnapjaira, hogy a lakosság kölcsönösen jobban megismerhesse egymást. A sárospatakiak mérlegelik továbbá a régió élelmiszertermékeinek, borainak a népszerűsítését is Csehországban.

A testvérvárosi kapcsolat létrehozása Sárospatak és Jindrichuv Hradec között mintegy két éve merült fel, amikor magyar kezdeményezésre felvetődött és elkezdődött egy II. Rákóczi Ferenc európai kulturális útvonal kialakítása az erdélyi fejedelem szülőfalujától (Bors – ma Szlovákia) a törökországi Rodostóig (Tekirdag) – tájékoztatta Aros János az MTI-t. A projekt azóta a megvalósulás szakaszába jutott, eddig mintegy 20 település kapcsolódott be az útvonalba.

Jindrichuv Hradec a II. Rákóczi Ferenc európai kulturális útvonal egyik fontos állomása, hiszen a nagyságos fejedelem gyerekként 1688 és 1690 között a város (akkori nevén Neuhaus) egykori jezsuita gimnáziumában tanult.

A régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, illetve az ezzel összefüggő, helyhez fűződő érdekességeket. A tárlatot azonban a rendszerváltás után koncepcióváltásra hivatkozva megszüntettek.

– MTI –