Friss hírek

2009.05.28. 16:08

MBE: szemléletváltás kell az akadálymentesítéshez

<p>Már a 4-es metró állomásainak tervezési fázisában részt venne a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, hogy a sérült emberek igényeinek is megfelelően alakítsák ki azokat - mondta Szöllősiné Földesi Erzsébet, az egyesület elnöke a Független Hírügynökségnek, miután találkozott a DBR Metró-Projekt képviselőivel és nemzetközi szakemberekkel. Az elnök szerint az akadálymentesítés elsősorban szemlélet kérdése, ezért nem csak akkor kellene foglalkozni vele, ha erre törvény kötelez.</p>

Mivel még nincsenek készen a 4-es metró állomásai, ezért eleve úgy kell építeni azokat, hogy a mozgássérültek is utazhassanak - mondta Szöllősiné Földesi Erzsébet. Hangsúlyozta: egyszerűbb és olcsóbb a tervezési fázisban megoldani a kérdést, mint utólag akadálymentesíteni. Az egyesületi elnök éppen ezért már a terveknél konzultálna a metró építőivel.

A csütörtöki találkozón egyébként a többi között szó volt olyan technikai kérdésekről, mint az, hogy ne legyenek egy áramkörre kapcsolva a liftek, mert elektromos probléma esetén nem tudják egyiket sem használni a mozgáskorlátozottak. A vak és gyengénlátó utasokra gondolva pedig olyan felületek lesznek a talajon, amelyeken cipőjükkel vagy botjukkal is könnyen eligazodnak.

Szöllősiné Földesi Erzsébet arról is beszélt: a szemlélet a legfontosabb, vagyis az, hogy ne az akadálymentesítő eszközök legyenek az elsők, amiről lemondanak egy fejlesztésnél. Példaként említette Belgiumot, ahol nincs ide vonatkozó törvényi vonatkozás, mégis a világ legtermészetesebb módján igyekeznek akadálymentesíteni az épületeket és a közlekedést. Az egyesület elnöke hozzátette: hasznos lenne egy, az európai kulturális alaphoz hasonló akadálymentesítési pénzforrás, hogy felgyorsulhasson a folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!