Friss hírek

2008.02.25. 16:42

Eltörölték a forint árfolyamsávját - háttér

<p>A forintnak az euróval szembeni árfolyamsávja kedden reggel megszűnik, attól kezdve a magyar valuta kizárólag a piac értékítéletének megfelelően fog mozogni az euróhoz mérten. A sáveltörlés az elmúlt egy évben többször felvetődött, a kormány eddig ellenállt a forint szabadon lebegtetésének. Érvek pro és kontra megfogalmazódtak.</p>

A jelenlegi rendszert 2001-ben az Orbán-kormány idején vezették be, azután, hogy a Bokros-csomag egyik intézkedéseként a stabilizáció érdekében - megszüntetve a szabad lebegést - a forintot az úgynevezett csúszó leértékeléssel "vitték" a megfelelő árfolyamra. Oly módon, hogy előre közzétették, mikor mennyivel értékelik le a forintot a dollárral szemben. Amikor erre már nem volt szükség, jött az ingadozási sáv. Ebben a forint - kis kerekítéssel - 282 forint középárfolyam körül plusz-mínusz 15 százalékkal, tehát 240 és 324 forint között mozoghatott szabadon. Keddtől ez a korlát megszűnik.

A sáv megtartása melletti egyik legerősebb érv az volt, hogy - különösen rossz makrogazdasági adatok esetén - nagyobb nyomás nehezedhet a forintra, akár spekulációk hatására is, ami jelentős mozgásokat eredményezhet az árfolyamban, jelentős erősödést, vagy túlzott gyengülést eredményezve. Azt is felhozták érvként, hogy amikor pár év múlva az euró "előszobájába" lépünk, akkor úgyis át kell venni azt az ingadozási sávot, pár évre nincs értelme visszatérni a lebegtetésre. Simor András jegybankelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy több példa azt bizonyítja, hogy nem feltétlenül előnyös egyik sávrendszerből (forintból-euróba) egy másikba átlépni, mert a középárfolyam gyakran nem azonos. Vagyis az európai monetáris rendszer sávjának átvétele előtt jobb, ha a piac határozza meg a forint középárfolyamát. A forint lebegtetése mellett az szól, hogy javítja a gazdaságpolitika hitelességét, növeli a jegybank szabadságát a kívánatos inflációs cél eléréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!