Tesco épül a diósgyőri szánkódombra

Tesco épül a diósgyőri szánkódombra
Miskolc – Mi épül a DVTK-stadion melletti dombon? Kell-e a területre egy újabb bevásárlóközpont?

„Ismét eltűnni látszik valami Miskolcról, értéktelen, mégis egyesek számára kimondhatatlan jelentőséggel bír” – kezdi levelét egyik tagunk, az Észak-Agora levelezőfórumon. És amire utal, az a DVTK-stadion mellett található kis domb, ami ilyenkor – mikor hó van – a gyerekek kedvelt szánkópályája. Ez a terület valamikor a stadionhoz tartozott, a DVTK egykori edzőpályája volt. Agórázónk értesülése szerint a területre most egy TESCO áruház épül. Ezért feltette a kérdést: ez az utolsó tél, mikor ott szánkózhatnak a gyerekek?

Talán nem az utolsó, legalábbis ez derült ki a TESCO sajtószóvivőjének, Hackl Mónikának a válaszából: „Valóban egy áruházat építünk oda, de az idén már biztos, hogy nem kezdjük el a munkálatokat. Az új létesítmény csaknem 3000 négyzetméter lesz, várhatóan jövőre nyit meg.” A szóvivő beszélt arról is, hogy miért pont ott nyitnak egy ekkora áruházat. Mint mondta: felmérték a terület vásárlói igényeit, valamint alapul vették azokat a jövőbeni fejlesztéseket, amelyeket a város tervez oda.

Többen kérték

Tompa Sándor (MSZP), a terület országgyűlési képviselője azzal kezdte, hogy a város pár évvel ezelőtt eladta ezt a területet, ma már magántulajdonban van. Annak idején itt salakos edzőpálya volt, de ehelyett épültek a műfüves pályák – tudtuk meg. Az eladás feltétele azonban az volt, hogy a beruházó kereskedelmi- és közösségi funkcióra hasznosítsa a területet – tette hozzá. Valamint – mivel sportingatlanról volt szó – az eladási ár egy részét sportcélra használta fel a város – hangsúlyozta.

A képviselő beszélt arról is, hogy látta a terveket: egy játszótér, parkoló és bevásárlóközpont épül a telekre. Hozzátette: lehet, hogy lesz olyan, akinek nem tetszik, de többen vannak azok, akik azt szeretnék, hogy a terület fejlődjön. Az elemzések és a sok-sok lakossági jelzés is azt mutatják – folytatta –, hogy hiányzik egy ilyen jellegű bevásárlóközpont a városrészből. Igaz, hogy a Kiss Ernő utcán épült több is, de a képviselő szerint azok inkább nagyobb boltok, nem olyan kategóriájúak, mint, ami ott lesz majd. Forgalmi szempontból is van jelentősége az áruháznak, hiszen az ott élőknek nem kell majd 10 kilométer autózniuk egy nagyobb bevásárlás miatt – hangsúlyozta.

Részlet az Agora-levelekből:

„Ezt Nyíregyházán pl. úgy oldották meg amikor épült a “Jósa Város” lakótelep, hogy a kikerült földből a lakótelep közepére építettek egy úgynevezett. Robinson dombot. Ez valójában több dombból állt (áll), és mindenek előtt a legnagyobb domb maga egy legalább 200 méter hosszú és kb. 15-20 méter széles lesiklópálya! Ez főleg szánkósoknak készült, de kezdő, illetve gyermek sielők is elférnek ott. Ezen kívül a város szélén is van egy domb erre a célra, az un. Kabalás. …, hogy a Tesco is építhetne a bolt mellé egy kisebb dombot szánkózáshoz, nem is életszerűtlen.”

„…a mostani gazdasági helyzetben nem sok értelme van kereskedelmi létesítménybe fektetni, amit igazol az is, hogy az egész országban leálltak/lelassultak az ilyen jellegű fejlesztések…”