Tervezik az M49-es gyorsforgalmi utat

Tervezik az M49-es gyorsforgalmi utat
2011-ig elkészül az M49-es számú gyorsforgalmi út – született meg a döntés a múlt heti román-magyar kormányülésen.

Az út Rohod-Csengersima-Szatmárnémeti-Nagyvárad között épül és Szabolcsban csatlakozik majd az M3-as autópályához.

A 123 kilométeres út tervezését felgyorsítják, s 2007-től indul a beruházás a határ mindkét oldalán. Később ez az út Besztercén és Moldávián át egészen Ogyesszáig vezet majd.

Gazda László keddi sajtótájékoztatóján mondta ezt, majd arról is szólt, hogy döntés született Nyíregyháza északi és nyugati elkerülő útjának a megépítéséről: 2008-ig elkészül a várost övező teljes körgyűrű, amely az egyetlen lesz az északkelet-magyarországi térségben.

Az M3-as autópálya épülő Görbeháza-Nyíregyháza közötti új szakaszával kapcsolatban a megyei közgyűlés elnöke elmondta: egy 10 kilométeres szakaszon pillanatnyilag kétséges az út 2006. december 31-ei határidőre történő elkészítése. Hajdúnánás és Hajdúböszörmény környékén ugyanis elhúzódott a kisajátítás, így a 2007. tavaszára ígéri az említett sztrádarész megépítését. A közlekedés gondjait addig a Hajdúnánás és Tiszavasvári közötti út felújításával enyhítik.

Az M3-as autópálya épülő többi részével nincs gond, a sztráda a jövő év végéig eléri Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét Tiszavasvárinál, s kész lesz a Nyíregyházát elkerülő déli szakasza is, átadják a megyeszékhelyet keletről elkerülő 403-as főutat, amely Nyírtúrától a 4-es főút Záhony felől érkező forgalmát csatlakoztatja az M3-ashoz.

Gazda László elmondta azt is: súlyos szakmai hibának tartja, hogy az M3-as autópálya görbeházi csomópontjában nem építik meg a Debrecen és Nyíregyháza irányú le-, illetve feljárókat, ezt, mint az MSZP országgyűlési képviselője a 2006-os költségvetési törvényben az ellenzéki pártok képviselőivel közös módosító indítvány benyújtásával javítaná ki.

– Balogh József –