Terv a cseh nemzeti légi vállalat megmentésére

A cseh kabinet hétfõn tervezetet fogadott el a nemzeti légitársaság, a Czech Airlines (CSA) megsegítésére. A cég tavaly rekordveszteséget könyvelt el, ezért a légitársaság megmentése érdekében 10 százalékos elbocsátást, és a veszteséges cég átszervezését tervezik a következõ 3 évben.

A cseh gazdasági miniszter, Eduard Janota szerint a CSA tavaly 145 millió eurónak megfelelõ veszteséget termelt. Ezért a következõ 3 évben a tervek szerint 10 százalékkal akarják csökkenteni a nemzeti légi vállalat 3300 fõs dolgozói létszámát. Ezen kívül a 49 repülõbõl álló flotta gépeinek számát várhatóan 30 százalékkal csökkentik majd, és törlik azokat a járatokat, amelyek nem térülnek meg a cégnek.

A cseh nemzeti légi vállalat jelenleg 45 ország 110 repülõterére kínál utakat. A cseh gazdasági miniszter szerint elképzelhetõ, hogy a vállalat egyes részeit privatizálják. Így különbözõ részlegeket, mint például a charter-járatokat, vagy a szerelési szolgáltatókat kiszervezik majd a cégbõl. Ennek köszönhetõen Janota szerint 2012-re a CSA ismét nyereségessé válhat.

A cseh nemzeti légi vállalat a CSA a SkyTeam tagjaként a Delta Air Lines, az Air France/KLM, az orosz Aeroflot társasággal mûködik együtt, és az idén várhatóan 23,5 millió eurós veszteséget termel majd.