Terrrotámadások veszélye Dániában

Terrortámadásokra készülnek szélsőségesek dániai célpontok ellen – közölte kedden a dán titkosszolgálat. A PET közleménye szerint “újabb információk arra utalnak, hogy külföldi terrorszervezetek merénylőket akarnak küldeni Dániába, ezért fokozott éberségre szólították fel a rendőrséget legalább az év végéig.”

A PET vezetője, Jakob Scharf által aláírt közlemény szerint a veszély ellenére egyelőre nem változik a készültségi fokozat szintje Dániában. A titkosszolgálat szerint a terrortámadás veszélye azóta megvan, hogy a Mohamed prófétáról öt évvel ezelőtt készült gúnyrajzok 2008 februárjában ismét megjelentek. A közlemény azt is tartalmazza, hogy nemcsak dániai helyek, hanem külföldön lévő dán érdekeltségek, képviseletek is célpontok lehetnek.

Szeptemberben a dán titkosszolgálat már kiadott egy figyelmeztető közleményt, miután Norvégiában őrizetbe vettek egy férfit, aki állítólag bevallotta, hogy támadást tervezett a prófétáról készült gúnyrajzokat közlő dán lap, a Jyllands-Posten ellen. Ugyancsak szeptemberben őrizetbe vettek Koppenhágában egy csecsen származású férfit, aki a gyanú szerint levélbombát akart küldeni az újságnak.
– Független Hírügynökség –