Terrorizmus vádjával több mint 300 embert ítéltek el Szaúd-Arábiában

A szaúdi igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint 330 embert ítéltek el az al-Kaidához köthető terrorista cselekmények vádjával. Az egyik elítéltre halálbüntetést róttak ki. Szaúd-Arábiában 2003 óta több mint 30 támadást követtek el a szélsőségesek. A támadásokban a hatóságok adatai szerint 90 civil halt meg.

A szaúdi hatóságok szerint a vádlottakat terrorista cselekményekkel, azok finanszírozásával, valamint az “abszolút monarchia biztonságának bomlasztásában való szervezkedés” címén ítélték el. A hatóságok szerint az elítéltek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szélsőséges csoportok tagjai voltak. Egyiküket halálra ítélték. A döntések még nem jogerősek, azok ellen az érintettek fellebbezést nyújthatnak be. További részleteket a szaúdi hatóságok nem közöltek az elítéltekről, illetve azok büntetésének mértékéről.

A konzervatív muzulmán államban, Szaúd-Arábiában a hatóságok adatai szerint 2003 és 2006 közt a biztonsági szolgálatok 74 tagja halt meg a szélsőségesek támadásaiban. Rajtuk kívül 90 civil is meghalt a militánsok mintegy 30 akciójában. A halálos áldozatok mellett a szélsőségesek támadásaiban 439 civil és a biztonsági szolgálatok 657 tagja sérült meg.