Terrorizmus – Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek két iszlamistát

Terrorizmus - Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek két iszlamistát
Terrorizmus - Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek két iszlamistát
Berlin – Küszöbönálló terrortámadás gyanúja miatt nagyszabású razziát tartottak és őrizetbe vettek két, közveszélyes iszlamistaként számon tartott férfit a németországi Göttingenben csütörtökre virradóra.

Az Alsó-Szászország tartományban fekvő város rendőrségének közleménye szerint egy 27 éves algériai és egy 23 éves nigériai állampolgárt vettek őrizetbe. Mindketten családjukkal élnek Göttingenben, és hosszú ideje a helyi szalafista – radikális iszlamista – körökhöz tartoznak.

Az utóbbi napokban egyre sűrűsödtek egy “lehetséges, konkrét, küszöbönálló terrortámadásra” utaló jelek, ezért gyorsan fel kellett lépni a két közveszélyes férfival és közvetlen környezetükkel szemben – áll a közleményben, amely szerint mintegy 450 rendőr, köztük egy terrorelhárító különleges alakulat mozgósításával 12 helyszínen tartottak házkutatást.

Mindkét gyanúsított menedékkérő, akik súlyosan visszaéltek a menedékjoggal – húzta alá Boris Pistorius tartományi belügyminiszter Cuxhafenben tett nyilatkozatában. Kiemelte: a hatóságok minden jogi lehetőséget megragadnak, hogy minél hamarabb kitoloncolhassák őket az országból.

A gyanúsítottak terve “nagyon konkrét” volt, bár a támadás időpontját még nem jelölték ki – tette hozzá a miniszter, a szélsőséges iszlamista körökre mért fontos csapásnak nevezve a hajnali razziát.

A göttingeni rendőrség által nyilvánosságra hozott adatok szerint a házkutatásokon lefoglaltak átalakított lőfegyvereket és éles lőszereket, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet jelképével ellátott zászlókat.

A szalafizmus a radikális iszlamizmus legnépszerűbb németországi irányzata, elveti a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik. A szalafisták száma 10 ezerre tehető. A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török.

– MTI –