Helyi közélet

2015.07.12. 20:54

Figyelni és adni

„<em>Minek élünk, ha nem azért, hogy egymás számára könnyebbé tegyük az életet?</em>” – írja George Eliot. Grubert Roland jegyzete.

Minek élünk, ha nem azért, hogy egymás számára könnyebbé tegyük az életet?” – írja George Eliot. Grubert Roland jegyzete.

Míg Magyarországon a felmérések szerint 1,8 millió tonnára becsülik a kidobott, illetve fel nem használt élelmiszerekből képződött hulladék mennyiségét, eközben csak Miskolcon a rászorult családok százainak jelent napi gondot a létfenntartáshoz szükséges ennivaló előteremtése. Ennek a problémának az enyhítése érdekében indítunk újabb programot a közeli napokban.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete már eddig is oroszlánrészt vállalt a megye rászorultjainak – kiváltképp a miskolci hajléktalanok – szociális gondozásában, életvitelük javításában. Ezért is fogadtam a szervezet vezetőjeként jó szívvel az Észak-Magyarország megkeresését és kezdeményezését, mely szerint megyeszékhelyünkön is érdemes lenne kihelyezni olyan élelmiszergyűjtő dobozokat, melyben a segíteni akaró állampolgárok helyezhetik el azokat a kis csomagokat, melyekhez az éhezők közvetlenül hozzájuthatnak, s a napi igényeiket ki tudják elégíteni.

Az ország több pontján már megvalósult program pozitív tapasztalatai mondatják velem, hogy ez a jó gyakorlat mindenképpen követésre érdemes, s véleményem szerint profi megvalósítással, gondos odafigyeléssel, s némi anyagi ráfordítással számos éhezőnek jelenthet közvetlen segítséget.

Az eltelt néhány napban gőz­erővel dolgoztunk a program előkészítésén; már elkészültek a dobozok, egyeztettünk a gyűjtések helyszíneiről, összeállt a működtetéshez szükséges feladatlista.

Nagyon fontos egy széles körű kommunikációs kampány, hogy minél több segíteni akaró miskolci lakos kapjon információt erről a térségünkben eddig még nem létező lehetőségről. Széles körű intézményi szolgáltatásaink által rendszeres kapcsolatot tartunk azokkal a célcsoportokkal, akik valószínűleg igénybe veszik majd az „Enni adok – enni kapok” című program révén felajánlott élelmiszereket.

Bár a Vöröskereszt adománykezelési tevékenységének jelenleg is szerves részét képezi a lakossági felajánlások fogadása és „kisegélyezése”, ez a program új kihívást jelent számunkra. Kevesebb az adminisztrációs kötöttség, nincs közvetlen kapcsolatunk a támogatókkal és a támogatottakkal. Ezzel szemben meg kell felelni az élelmiszer-biztonsági szabályoknak, törekedni kell arra, hogy semmilyen ellenérzést vagy konfliktust ne gerjesszen az újfajta tevékenység, illetve megoldást kell arra találnunk, hogyan tudjuk mérni a program hatékonyságát.

Ha tapasztalataink kedvezőek lesznek, már vannak elképzeléseink, hogyan tudnánk szélesíteni, új elemekkel gazdagítani az „Enni adok – enni kapok” program következő szakaszát.

Várjuk tehát minden segíteni akaró és tudó magánszemély, élelmiszereket előállító és forgalmazó szervezet, valamint a médiumok felajánlását, együttműködését, hogy közösen bizonyíthassuk: a SZERETET az nagyon konkrét dolog: FIGYELNI ÉS ADNI!

- Szerzőnk a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója -


Miskolc - Van önnek otthon fölösleges élelmiszere? Kidobná? Segítsen inkább vele, adja a rászorulóknak! tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában