Terrorizmus – Kétségek merültek fel a párizsi késelő személyazonosságát illetően

Párizs – A párizsi rendőrkapitányságnál lelőtt késelő férfi valódi személyazonosságát még mindig nem sikerült megállapítani – mondta pénteken a párizsi főügyész a France Inter közszolgálati rádióban.

Francois Molins szerint a támadó nem marokkói, hanem tunéziai lehet, és feltehetően nem azon a néven szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, mint amit megadott, amikor 2013-ban egy lopás miatt előállították.

A támadóról – akinél az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papír volt – a rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy a marokkói születésű, 21 éves Sallah Ali az elkövető. Ujjlenyomatai szerepeltek a digitális nyilvántartásban.

A főügyész pénteken azt mondta, hogy valószínűleg hamis személyazonosságról van szó, és utalt arra, hogy a francia titkosszolgálatok más néven tarthatták nyilván a támadót.

“Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a személyazonosság (amelyet 2013-ban) megadott, valós. Ezt a személyazonosságot megvizsgáltuk a titkosszolgálatokkal, és ezen a néven nem ismerték (a férfit) a titkosszolgálatok” – tette hozzá.

A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, és egy mobiltelefont is találtak a hatóságok. A nála lévő papír egyébként egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott, s azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért. A párizsi rendőrkapitányságot henteskéssel a kezében megrohamozó férfi tettét a körülmények ismeretében terrortámadásnak tekintik a francia hatóságok.

A megadott személyazonosság az ügyész szerint ellentmond a hűségnyilatkozatnak, amelyen “van egy név, de ebben a névben (a támadó) tunéziainak és nem marokkóinak mondja magát” – mondta az ügyész. “Meg kell állapítani a személyazonosságot, azt tudniillik, hogy melyik a valós személyazonossága, és aztán a telefont is meg kell vizsgálni, amelyben német SIM-kártya volt” – tette hozzá.

Francois Molins hangsúlyozta, hogy “egyáltalán semmi ok az optimizmusra, mert nő a (terror)fenyegetettség”. “Egyértelműen olyan jelenséggel van dolgunk, amely tartós és feltehetően több évig is eltarthat” – mondta az ügyész.

A késelő egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után próbált behatolni a rendőrségre. Az épület előtti rendőrök azonnal agyonlőtték, ahogy a férfi irányukba rohanva azt kiáltozta, hogy “Allahu akbar” (Isten a legnagyobb). Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. “Folyamatos a riadókészültség” – mondta.

Párizst tavaly két iszlamista merényletsorozat sújtotta, amelyekben 147-en vesztették életüket és több százan sebesültek meg.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s