Terrorizmus – Belga sajtó: 457 belga állampolgár csatlakozott terrorista csoportokhoz

Brüsszel – Eddig 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz – írta internetes oldalán a fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) adataira hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

A testület első ízben publikált adatai szerint a Belgiumot elhagyó 457 ember közül 328 férfi, 86 nő, és 43-an vannak olyanok, akik nem töltötték be a 18 évüket.
Az adatok szerint jelenleg 266 belga állampolgár harcol aktívan a két ország valamelyikében, köztük 51 nő és 38 kiskorú. A testület úgy tudja, a terrorszervezetek megalakulása és a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga személyazonossággal rendelkező ember halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés nagyon kevés esetben érkezett – írta napilap.
Megemlítik, hogy az év elejéig 114-en hagytak fel a harcokkal, és indultak vissza Európába, míg a testületnek jelenleg négy olyan emberről van tudomása, akik épp úton vannak, hogy csatlakozzanak a régióban működő terrorszervezetekhez.

A napilap azt írta, hogy a titkosszolgálatok segítségével a belga rendőrség januárig 59 embert fogott le azok közül, akik a szír, vagy iraki harcokban akartak részt venni. Számuk júliusra 73-ra emelkedett – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a központ január elején kilátásba helyezte a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok személyi igazolványának visszavonását vagy érvénytelenítését.

Javaslatára eddig összesen 11 esetben, lehetséges terrorista szervezetben harcoló vagy a csoportokhoz csatlakozni vágyó belga állampolgár személyi igazolványát vonták vissza – írta La Libre Belgique.

– MTI –