Helyi közélet

2015.06.14. 21:44

Melyik indul, melyik nem? Kinyírják a szakokat…

Miskolc - Az általunk megkérdezett diákok többsége nem ért egyet a képzések megszüntetésével.

Miskolc - Az általunk megkérdezett diákok többsége nem ért egyet a képzések megszüntetésével.

Összesen 21 egyetemi alapszak szűnik meg 2016-tól, több képzés átalakul, és újakat is bevezetnek. Kedden nyilvánosságra hozták a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét. A Miskolci Egyetem alapszakjai közül a kulturális antropológia esik áldozatul a felsőoktatást érintő átalakításoknak.

Nem meglepő

Ezért látogattunk el pénteken az intézmény Bölcsészettudományi Karára, hogy megtudjuk, mit gondolnak minderről az éppen vizsgázó hallgatók. Igaz, ők nem kulturális antropológusok akarnak lenni, de azért véleményüket szívesen megosztották velünk.

Pájer Edit a jegyzeteit tanulmányozza szorgalmasan, nemsokára kezdődik a vizsga. Számára nem meglepő a nagy átalakítás.

– Gondolom, mindez a diákok miatt történik, hogy nagyobb lehetőségük legyen a diploma megszerzése után az elhelyezkedésre. Mert néhány szakon túlképzés van, az egyetemi oktatásnak pedig igazodnia kell a gazdaság igényeihez. Így aztán valószínűleg azokon a területeken történik szűkítés, ahol már van elég diplomás szakember – indokol.

Kerekes Endre már túl van a vizsgán, így egy kicsit felszabadultabb. Ő úgy tapasztalja, diáktársaiban azért van némi félsz, hogy mi lesz például azzal a szakkal, amit ők tanulnak éppen, és a bizonytalanság nem jó. Szerinte is túlképzés van néhány szakon, de hozzáteszi, azért nem kellene képzéseket megszüntetni, mert ezzel szegényebb lesz a képzési kínálat. Viszont csak azokat a diákokat kellene felvenni a felsőoktatásba, akik valóban odavalók, és a vizsgákon is szigorítani kellene, mert az sem elfogadható dolog, hogy valaki 10 évig járjon egyetemre. – Változtatni inkább ezen a téren kellene – fogalmazott.

Büfészakok

A diákok szabadságának korlátozásáról van szó, vélekedik Szabó Enikő. Ő egyáltalán nem ért egyet a szakok megszüntetésével.

– Mert mi van azokkal, akik most középiskolások, és kulturális antropológiára vagy egyéb veszélybe került szakra készültek eddig? Milyen más, hasonló képzést tudnak választani? – kérdezi. Hozzáteszi: teljesen nem kellene eltörölni ezeket a képzéseket, legfeljebb a felvehető hallgatók számát kellene csökkenteni.

Tóth Noémi szerint is szükség van bizonyos átalakításokra, mert valóban vannak olyan szakok az egyetemeken, amit csak McDonald’​s-szaknak vagy büfészaknak neveznek a diákok. Azért, mert nem jók semmire.

– Megszüntetni azonban egyiket sem kellene, legfeljebb egyetlen egyetemen engedélyezni a képzést.

Enikő nem ért egyet ezzel. Mint mondja, a szülőknek sokkal nagyobb költséget jelent, ha a gyerek más városban tanul, nem pedig a lakóhelyén. Tehát ez is kitolás lenne.

Noémi megjegyzi: neki például van egy ismerőse, aki Tatabányán lakik, és azért jött Miskolcra kulturális antropológiát tanulni, mert egyedül itt volt ingyenes ez a szak.

Kérdeztük a Miskolci Egyetem vezetését, mennyiben érinti az intézményt a szakok átalakítása. Azt ígérték, jövő héten sajtónyilatkozatot adnak ki az ügyben.

ÉM-HE


Csak egy pár a 21-ből

A nyilvánosságra hozott jegyzék szerint bölcsészettudományi képzések közül megszűnik az andragógia alapszak, 2016-tól viszont egy teljesen új bölcsészettudományi alapképzés indul: a közösségszervezés. A társadalomtudományi területen lőttek a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok szakoknak is. A politológia alapszak helyett 2016-tól politikatudományok képzés indul.Az átalakítás más tudomány­ágakat is érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában