Magyarország

2010.07.26. 17:46

Roma fiataloknak indult rendvédelmi felkészítő tábor

<p>Roma származású fiataloknak indult el hétfőn egy úgynevezett rendvédelmi felkészítő tábor: az ötnapos program célja, hogy az érettségi előtt álló tizenévesekkel megismertesse a rendőri pályát.</p>

Hatala József, országos rendőrfőkapitány a megnyitón arról beszélt, hogy egy több kultúrából álló testület jobban ki tudja szolgálni a társadalmi igényeket.

Ötnapos rendvédelmi felkészítő tábor kezdődött meg hétfőn az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában, kifejezetten roma fiataloknak. Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője újságírók előtt elmondta, a tábor célja, hogy minél több roma fiatal megismerhesse a rendőri pályát és információkat kapjon arról, hogyan válhat belőle rendőr vagy más rendvédelmi szervezet állományának tagja. Most 29 fiatal vesz részt a táborban, fiúk és lányok vegyesen. Mindannyian érettségi előtt állnak vagy már letették a vizsgát, ez azért fontos, mert a hivatásossá váláshoz az érettségi követelmény. A tábort idén már hetedszerre rendezi meg a Belügyminisztérium és a rendőrség közösen.

Hatala József, országos rendőrfőkapitány a tábor megnyitóján arról beszélt, hogy fiatalon nehéz eldönteni, hogy valaki merre indul a középiskola után, ezért is jó ez a tábor. Itt ugyanis a tizenévesek megismerhetik a rendőri munka szépségeit és buktatóit is, belekóstolhatnak a rendőri létbe, hogy milyen szakterületek vannak, illetve miért szükséges a jó fizikai állóképesség. A rendőri vezető szerint ráadásul a több kultúrát bíró testület jobban ki tudja szolgálni a társadalmi igényeket is.

Boda József, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, aki egyben az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület vezetője a tábor céljaként azt is kiemelte, hogy minél több roma kollégát vonzzanak be a rendvédelmi szervekhez. Ez azért is nevezte fontosnak, mert példát tudnak mutatni, hogyan lehet például rendőri vezetőként a társadalom megbecsült tagjává válni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!