Terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják Tomcat-et – 15 évet is kaphat

Közveszélyokozás helyett terrorcselekmény előkészületével és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsították meg a Tomcat néven ismertté vált férfit hétfőn. A bíróság a terrorcselekmény előkészületével, és robbanóanyaggal való visszaélés miatt akár 15 év börtönt is kiszabhat, míg a korábbi bűncselekményért legfeljebb 3 évet kaphatott volna.

Futó Barnabás, Tomcat ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bűncselekmény átminősítésére azért került sor, mert a rendőrség szerint Tomcat meg akarta félemlíteni a lakosságot. Hozzátette: a rendőrség szakértői véleményekre és a tanúk vallomásaira hivatkozva változtatta meg a gyanút.

A közveszélyokozás előkészülete miatt legfeljebb három év börtön járhat, a módosított gyanúsítás alapján azonban akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Az ügyvéd azt is elárulta, hogy a szakvélemény szerint a lakásban tárolt keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, vagyis alkalmasak voltak közveszély okozására.

A Tomcat néven ismertté vált P. Tamást két ismerősével együtt fogták el még májusban, egy csepeli panellakásban, ahol robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat találtak. A férfivel együtt elfogott 21 éves férfit, valamint egy 48 éves nőt őrizetbe vettek, ugyan, de csak Tomcat volt két hónapig előzetes letartóztatásban. Tomcat jelenleg szabadlábon védekezhet, de lakhelyét nem hagyhatja el.