Terror-hullám

Akt.:
Terror-hullám
Nemrég olvastam egy figyelemreméltó fejtegetést az ISIS esélyeinek latolgatásáról, pontosabban, hogy nyerésre áll az extrém terrorizmusáról elhíresült államalakulat. Pap Gyula jegyzete.

Természetesen minden erőszakcselekmény különleges a maga módján, ám ahogy az új kalifátus harcosai a világmédián keresztül lefejezésekkel, brutális kivégzésekkel sokkolják a közvéleményt sokadik alkalommal, az mégiscsak hordoz egyedi vonást. Külön fejezetet érdemel, a legkülönbözőbb országokban, más-más okok miatt kilátástalan helyzetbe kerülő fiatalok bevonzása a horrorisztikus folyamatba, a pillanatnyi világhír, közfigyelem ígéretével való megigézés. A hit zsoldosainak teljesen kiszámíthatatlan és joggal félt felbukkanása.

Az idézet okfejtés a vélt vesztes visszafordítás, megfékezés után felveti: domesztikálni kell a szerveződést. Úgy érvel, korábbi példák nyomán, előbb-utóbb valamilyen elfogadottságra tör a megállapodott államszervezet, önmagától felszámolja szélsőségeseit, visszavesz a vérszomjából. A mérsékeltek kerülnek túlsúlyba, átveszi az irányítást egy megfontoltabb, a világgal konformabb viselkedésmód.

Nem különösebben vigasztaló perspektíva, főként azért, mert kiszámíthatatlan meddig tart ez a folyamat és a tegnapi mészárláshoz hasonlót hányat kell még átélnünk.

Pap Gula