Friss hírek

2009.09.22. 08:30

Fidesz: az egészségügybõl nem lehet több pénzt elvonni

<p>A Fidesz szerint a kormány azért vezeti be a bázisfinanszírozást az egészségügyben, hogy ismét forrásokat vonjon ki az ágazatból. Az új, október elsejétõl bevezetni kívánt rendszerben ugyanis a kórházak átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak. A legnagyobb ellenzéki párt szerint az egészségügyben már így is "aktív euthanázia" zajlik, ezért a költségvetés azonnali visszavonását követelik.</p>

A bázisfinanszírozással kapcsolatban négy variáció is napvilágot látott arról, hogy kellene támogatni az egészségügyi intézményeket. Azonban bármelyik elképzelést veszik alapul, az intézmények még a tavalyinál is kevesebb pénzt kapnak, ami az ellátás színvonalának drasztikus csökkenését jelentheti - mondta Pesti Imre fideszes politikus pénteki sajtótájékoztatóján.

A képviselõ példaként említette a Bajcsy-Zsilinszky kórházat, amely eddig havonta átlagosan 650 millióból gazdálkodott, de az új rendszerben legfeljebb havi 540 millióban reménykedhet. Hasonló a helyzet az Uzsoki kórházzal: az eddig kapott, átlagosan havi 596 millió helyett a bázisfinanszírozás alapján csak kevesebb mint 500 milliót kaphat az intézmény - mondta a képviselõ.

Pesti Imre emlékeztetett arra, a kormány 2006 óta 250 milliárd forintot vont ki az ágazatból, és a 2010-es számokat elnézve újabb 100 milliárd elvonására készül, 2008-hoz képest. A jelenlegi elképzelések alapján a magyar egészségügy összeomlása várható, ami közvetlen életveszélbe sodorja a betegeket - közölte a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!