Termálvíz hasznosítását célzó mintaprojekt Újszászon

Nemcsak fürdő és szálloda, de lakóépületek, üzletek és üvegházak energiaellátását is termálvízzel oldanák meg Újszászon. A komplex, innovatív mintaprojekt célja, hogy az Észak-Alföldi Régió más települései is felismerjék, hogy a földben rejlő kincs az energiahatékonyság mellett elősegítheti a térség gazdasági fellendülését és javíthatja az életminőséget.

Egyelőre papíron léteik a termálenergia sokrétű és lépcsőzetes felhasználását bemutató mintaprojekt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszászon összesen 18,4 hektárnyi területre álmodtak meg egy komplex turisztikai, mezőgazdasági és ingatlanfejlesztési beruházást. Egy fürdőt, szállodát, apartmanházakat és üzlethelyiségeket alakítanának ki, és termálvízzel oldanák meg a melegvízellátást, valamint az épületek fűtését-hűtését. A területen helyet kapna egy szintén termálvíz alapú, 5,1 hektáros üvegház, amit ugyancsak termálvízzel fűtenének. A tervek szerint az újszászi lakóépületek energiaellátását is így oldanák meg, illetve felépülne egy inkubációs ház és egy látogatóközpont is. Minderre elég lenne egyetlen termálkút, és a számítások szerint ezzel az energia felét lehetne megspórolni, ami jelentős mennyiség és pénz – mondta a Független Hírügynökségnek Konok Edit, a tervező EconoConsult Kft. és a mintaprojekt vezető tanácsadója.

A terjes újszászi beruházás 6-7 milliárd forintba kerülne. Az önkormányzat szeretne pályázati pénzt nyerni a megvalósításhoz, és ha ez sikerül, akkor 1-2 éven belül megindulhat a kivitelezés. Az üvegház iránt már magánbefektetők érdeklődnek, így az hamarabb is felépülhet. Mindezzel együtt Konok Edit úgy véli, hogy a komplex beruházás végére 5 év múlva kerülhet pont.

A vezető tanácsadó hozzátette: az újszászi mintaprojekt egy nagyobb lélegzetű program része, amit a Baross Gábor Programra adtak be Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület közreműködésével. A program lényege, hogy a termál- és gyógyvízkincsben rendkívül gazdag régióban gyakorlati útmutatót adjanak az érdeklődőknek a hasznosítási lehetőségekről. Az újszászi mintaprojekt mellett kidolgozták a teljes módszertant a hasonló adottságú településeknek. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő tapasztalatok birtokában könnyebb, gyorsabb és főleg sokkal olcsóbb lehet a tervezés. Ezen felül kidolgozták az Észak-Alföldi Régió és a települések természeti adottságait összefoglaló térinformatikai rendszert, ami szintén elősegíti a gyors döntéshozatalt – tette hozzá Konok Edit.