Terjed a kanyaró Európában – RTL Híradó

Egyre több a kanyarós beteg Európában: számuk egy év alatt megháromszorozódott, az év első felében csaknem 6000 kanyaróst regisztráltak a kontinensen. Angliában tavaly 13-an meg is haltak a betegség szövődményétől. A szakemberek szerint ott lehet járvány, ahol nincs kötelező védőoltás. Ennek alapján Magyarországot nem veszélyezteti a betegség – hangzott el vasárnap este az RTL Híradóban.

A kezdő orvosok gyakorlatilag már csak képről ismerik a kanyarót, de az 1950-es, 60-as években külön kanyaróosztályok működtek a kórházakban, olyan sok volt a beteg. Sokan bele is haltak a szövődményként kialakult tüdő- vagy agyhártyagyulladásba.

Az európai kórházakban az utóbbi években egyre több a kanyarós beteg. Egy év alatt háromszorosára nőtt a számuk, Angliában tavaly 13-an belehaltak a kórba.

Magyarországon 40 éve kötelező a védőoltás: a kanyaró ellen egy 15 hónapos és egy 11 éves korban beadott oltáskombináció véd. Czinner Antal, a Heim Pál Gyermekkórház tudományos igazgatója elmondta: Magyarországon a védőoltási rendszer szigorú, a védőoltások kötelezőek, és így elvileg minden gyereket beoltanak kanyaró ellen. Ezért nincs fogékony szervezet, amelyikben a kanyaró megtelepedhetne – magyarázta.

Ezzel szemben Angliában és például Svájcban más rendszer alakult ki, ez az oka a kisebb járványok kialakulásának. A védőoltási rendszerük nem a magyarhoz hasonló, ez azt jelenti, hogy nem kötelezőek a védőoltások, hanem a szülő belátására bízzák, mikor oltatja be a gyereket – mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2010-ig teljesen megszüntessék a kanyarót Európában. A magyar szakemberek szerint az egyes országok különböző oltási rendszere miatt erre egyelőre kevés esély van.Sporthírek