Terjed a hegyi gorillák közelében kitört tűz Ruandában

Egyre terjed a hétvégén kitört tűz a ruandai Vulkán Nemzeti Parkban, ám egyelőre nem fenyegeti a természetvédelmi területen élő hegyi gorillákat – mondta kedden a ruandai nemzeti parkokért és turizmusért felelős iroda igazgatója az afrikai ország állami rádiójában.

“A lángok terjednek, de mindenkit mozgósítottunk” – fogalmazott Rosette Chantal Rugambwa, hozzátéve, hogy a tűz megfékezésében katonai helikopterek is segítik a tűzoltókat. Mint mondta, a tűz száz és kétszáz hektár közötti területet égetett már fel, ám sem a gorillákat, sem a miattuk a térségbe látogató turistákat nem veszélyezteti. Az állatok otthona ugyanis messze esik a lángok sújtotta területtől.

Az állami rádió híradása szerint a Muhabura vulkán lábától indult bozóttüzet egy helyi farmer okozta. A férfi mézet gyűjtött egy kaptárból, ám az ehhez használt tüzet nem oltotta el megfelelően, és az tovább terjedt.

A Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő nemzeti parkban a feltevések szerint mintegy hétszáz hegyi gorilla él. Az itt élő emberszabású majmok fajuk utolsó vadon élő példányai a földön.Sporthírek