Terepmotorosok rövidebb pórázon – Népszabadság

Idén a folyamatos ellenőrzések mellett tíz nagy akciót tervez a Természetvédelmi Őrszolgálat, hogy megfékezzék a természetvédelmi területeket feldúló terepmotorosokat és a négykerék-meghajtású járgánnyal száguldozó quadosokat. Az akciókba a határőrség és a rendőrség is bekapcsolódik. Egy tavaly alakult tárcaközi munkacsoport elkezdte a jogszabály-módosítások előkészítését, annak érdekében, hogy a visszaszorítsák az illegális tevékenységet – írja a lap.

Az első akcióra február végén került sor a Mecsekben. Akkor 12 természetvédelmi őr, 17 határőr, 4 rendőr és 2 közterület-fenntartó vett részt a guadosok lefülelésében. A nagy létszám egyébként azért indokolt, mert a terepezőket be kell keríteniük a szakembereknek.

A terepezők gyakran természetvédelmi területeken vagy az erdő sűrűjében száguldoznak, ahol háborgatják az állatvilágot, legyalulják a növénytakarót és a talajt. Nem csak magukat, hanem a kirándulókat és az erdészeket is életveszélybe sodorhatják. Egyre gyakoribb, hogy interneten terepmotoros vagy guados találkozókat hirdetnek meg. Többször előfordult az is, hogy a vad-motoros találkozó résztvevői fenyegetően léptek fel a hatóságokkal szemben – olvasható a lapban.