Tényleg, mi lett a "vadasparki" fecskékkel?

Miskolc – Olvasónk érdeklődött: mi lett a miskolci vadasparkba beszállított fecskékkel, amelyek lemaradtak a társaiktól? Emlékezhetünk, arról is volt, hogy esetleg repülővel viszik őket Afrikába!

Nemcsak a Bükki, hanem a Hortobágyi Nemzeti Park területén is tömegesen maradtak le a délebbre vonuló társaiktól idén ősszel a fecskék. Még arról is szó esett, hogy a horobágyiak kezdeményzésére a miskolci állatkertbe beszállított villásfarkúak is repülővel utaznának Afrikába.

– Sajnos, amelyik fecske befogható, annak nem kis baja van. Ezt igazolta az élet: a behozottak közül több néhány óra múlva elpusztult, olyan kiszáradásos, elázott, eléhezett állapotban volt. Egy-kettő néhány órán belül magához tért, s útjára engedtük. Összesen ha kettőt tudtunk napokon át olyan állapotba hozni, hogy elengedhettük – tájékoztatott Ambrus Imre főápoló. – A repülőút eleve kérdéses volt, hiszen ahhoz ki kellett volna állniuk a madaraknak, hangsúlyozom madaraknak, zárt ládában az utat a Hortobágyig, aztán Budapestig, onnan Afrikáig, majd pedig ott a hivatali procedúra idejét a beengedésig. Ez még egészséges, életerős madarak esetében is kérdéses, márpedig ezúttal megrázkódtatáson átesett, idei fiókákról volt szó.