Tények és érzelmek: évet értékeltek Ózdon

Akt.:
Janiczak Dávid számos területet érintett éves beszámolója során
Janiczak Dávid számos területet érintett éves beszámolója során - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Kötelességének érzi, hogy tájékoztassa a közvéleményt Janiczak Dávid polgármester.

Napra pontosan egy esztendővel ezelőtt vette át Ózd irányítását Janiczak Dávid. A fiatal jobbikos politikus előbb szoros, majd a megismételt választáson fölényes győzelmet aratott a helyhatósági választáson. November 10-én foglalhatta el a hivatalát, azóta pedig nagyon sok minden történt. Éppen ezért tartotta meg évértékelő beszédét, amely eddig Ózdon egyáltalán nem volt hagyomány. Az Olvasó színháztermét zsúfolásig megtöltötték a meghívott vendégek, önkormányzati képviselők, a környező települések polgármesterei, intézményvezetők, dolgozók és a helybéliek közül is sokan kíváncsiak voltak az elért eredményekre. Janiczak Dávid szerint az első néhány hónap az ismerkedéssel telt, hiszen képviselői tapasztalat nélkül lett polgármester, ezért a város működésével kapcsolatos mechanizmusokat el kellett sajátítania.

Folyamatos kapcsolattartás

– Nagyon fontos számunkra, hogy az embereket folyamatosan tájékoztassunk a munkánkról – fogalmazott az évértékelőn a polgármester. – Nekik köszönhetjük, hogy irányíthatjuk a várost, ezért kötelességünknek érezzük, hogy az elért eredményeket megosszuk velük. Ebből a szempontból is egy újfajta vezetést igyekeztünk meghonosítani, mindig elérhetőek, megtalálhatóak vagyunk, a felmerülő problémákat pedig igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni.

Janiczak Dávid a választási programjában kiemelten fontos feladatként jelölte meg a közbiztonság kérdését. Az elmúlt időszakban még szorosabbra fűzték az együttműködést a rendőrséggel és a polgárőrséggel, valamint létrehozták a Városi Rendészetet is. A tavalyi – időarányos – statisztikai adatokhoz képest az idei számok kedvezőbbek, bár a polgármester azt is tudja, hogy ezen a területen rengeteg még a teendő. Mint ahogyan a munkahely­teremtéssel és a városban tapasztalható elvándorlással kapcsolatban.

Már iskoláskorban

– Az elvándorlás kapcsán két lépcsőben lehet a feladatokat elvégezni. Az első és legfontosabb, hogy ezt a tendenciát megállítsuk, megfordítani csak ezután lehet – folytatta Ózd polgármestere. – Ehhez azonban szélesebb összefogásra van szükség, olyan kormányzati lépések kellenek, amelyek ebben a régióban is kedvezőbb gazdasági környezet teremtenek. Sajnos az ózdi gyerekek már nemcsak 18 éves korukban gondolkodnak más, tehetősebb településekben, hanem már az általános iskola befejezése után a költözést fontolgatják. Éppen ezért folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az iskolákkal, igyekszünk bemutatni nekik az ózdi lehetőségeket, amelyek számos szempontból egyáltalán nem rosszabbak, mint máshol. A felnőttek esetében pedig olyan munkahelyek és bérek kellenek, amelyek versenyképesek a fővárosi vagy a Nyugat-Magyarországi fizetésekkel.

Az elmúlt év legnagyobb eredményének a börtönprojekt elnyerését tartotta Janiczak Dávid. – Mint kifejtette: a 250 új munkaerő foglalkoztatása nagy lehetőség Ózdnak és a jövőjüket helyben tervező embereknek. Most az a legfontosabb, hogy felkészüljenek az építésre, és a szakemberek képzése is megvalósuljon. Emellett jövőre tovább erősítenék a Startmunka-programot, amely az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek biztosít megélhetést, és Ózd az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy értékteremtő formában is lehet végezni ezt a foglalkoztatást.

Marosréti Ervin
hirdetés
hirdet�s