TENISZ: Nő az összdíjazás az Australian Openen

Emelkedik jövőre az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) összdíjazása – jelentették be a szervezők szerdán. Az év első Grand Slam tornáján a női és a férfi egyes győztese egyaránt 1,62 millió ausztrál dollárt (körülbelül 218 millió forint) tehet majd zsebre, az összdíjazás pedig 22 millióra emelkedik (kb. 2 milliárd 970 millió forint).

A szervezők számításai szerint az egyeseknél megnyerhető pénzdíj csaknem 18 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, amikor a szerb Novak Djokovics és az orosz Marija Sarapova 1,37 millió ausztrál dollárral lett gazdagabb. Az összdíjazás pedig 1,4 millióval emelkedett.

A viadal igazgatója, Craig Tiley elmondta: a spanyol világelső, Rafael Nadal – akinek még sohasem sikerült döntőbe jutnia Melbourne-ben -, és a háromszoros Australian Open győztes Roger Federer már jelezte részvételét a tornán.

“Wimbledonban sokak szerint minden idők legjobb döntőjét játszotta le Nadal és Federer, ahol a spanyolnak végre sikerült legyőznie svájci riválisát. A világ most Melbourne-re figyel, ahol a két klasszis ismét összemérheti erejét” – áll a Tiley által kiadott közleményben.

A ma nagy sztárjai mellett a “legendák” is pályára lépnek Ausztráliában: az 1988-as döntő szereplői, Pat Cash és Mats Wilander is részt vesznek a szenior viadalon.

A 2009-es Australian Open január 19-én kezdődik és február 1-ig tart.Sporthírek