Tengődi sírhelymegszüntetés: vizsgálódik az ombudsman

Ombudsmani vizsgálat indult a tengődi katolikus temetőben történt sírhely megszüntetéssel kapcsolatban. Péterfalvi Attila az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jogkörében eljárva értékelte úgy a helyzetet, hogy sérülhetett az élethez, emberi méltósághoz való alkotmányos jogból levezethető kegyeleti jog.

Három érintett is panasszal fordult a hivatalhoz – mondta a Független Hírügynökségnek Garamvári Miklós, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának irodavazaetője. A beadványok szerint az önkormányzat munkagépei olyan sírhelyeket dózeroltak le júniusban, amelyeknél még nem telt le a 25 éves porladási idő, és a munkálatok előtt nem értesítették a hozzátartozókat arról, hogy helyeztessék át a sírhelyeket máshová.

Az önkormányzat álláspontja szerint azon a területen, ahol a munkagépek dolgoztak, nem voltak sírok. Azért takarították ki a temetőt, mert szeretnék bekeríteni.

Az országgyűlési biztos hivatala levélben fordult a település jegyzőjéhez. Arra keresik a választ, betartották – e a jogszabályokat a parcella megszüntetésekor, értesítették – e a hozzátartozókat a tervezett munkálatokról. Emellett bekérték a temető működési szabályzatát, a nyilvántartó könyveket és a sírhelyeket tartalmazó térképet, amelyen kérték, hogy jelöljék meg a munkálatokkal érintett területet. Választ várnak arra is, valóban ültettek – e kukoricát a ledózerolt területre, ahogy az a panaszos beadványokban szerepel. A polgármesteri hivatalnak 15 napon belül kell válaszolnia a megkeresésre.