Tengernek tűnik a földeket borító belvíz: a Bodrog és a Tisza okozhat problémákat Borsodban

Akt.:
Illusztráció - Tengernek tűnik a földeket borító belvíz: a Bodrog és a Tisza okozhat problémákat
Illusztráció - Tengernek tűnik a földeket borító belvíz: a Bodrog és a Tisza okozhat problémákat
Borsod-Abaúj-Zemplén – Változatos képet mutatnak megyénk folyóin a vízállások, a gazdák szerint a baj a következő hetekben, az idő enyhébbre fordulásával tovább nőhet.

Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Tiszavalk-sulymosi szakaszon. Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszavalk térségében több száz hektárt borít belvíz, néhol valóságos tengernek tűnik, s a baj a következő hetekben, az idő enyhébbre fordulásával még nagyobb lesz. Mint gazdálkodók elmondták, akkor jön majd Mezőcsát felől az ő földjeik irányába a víz, valamint tartanak a folyó áradásától is, hiszen akkor nem tudják a Tiszába átemelni a belvizet.

A gazdák kifejtették, a legnagyobb probléma, hogy a mezőgazdasági utak, vízelvezető árkok önkormányzati tulajdonba kerültek, a helyhatóságoknak pedig sem emberük, sem gépük azok rendben tartásához.

Belvíz és árvíz

Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszavalk térségében több száz hektárt borít belvíz, a következő hetekben, az idő enyhébbre fordulásával ez még tovább nőhet. Tiszabábolnai és -dorogmai gazdák kifejtették, a legnagyobb probléma, hogy a mezőgazdasági utak, vízelvezető árkok önkormányzati tulajdonba kerültek, a helyhatóságoknak pedig sem emberük, sem gépük nincs azok rendben tartásához. Az egykor létező vízügyi társulatok sincsenek már. Kézi erővel próbálják így elvezetni a saját földjeikről a felgyülemlett vizet, különben kár éri a vetést, amely csak néhány hétig bírja a víznyomást.

A belvíz mellett a vadak is egyre nagyobb károkat okoznak, a Tisza áradásával pedig a vaddisznók is a vetésekre fognak felhúzódni az ártérből, mondták a gazdák lapunknak.

Árad a Bodrog

Kedd reggel vízfolyásainkon folytatódott az árhullámok levonulása, így mind a mederteltségek, mind a vízjárás jellege változatos képet mutatott, tájékoztatta lapunkat az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A Bodrog lassan árad, a vízállások a hét közepére megközelítik, de valószínűleg nem érik el az I. fokú készültségi szintet. A jég felszakadása miatt átmenetileg jégtorlódások is kialakulhatnak. A Tiszán folytatódik az áradás. Kedd reggelre Vásárosnaménynál már a 750 centiméteres II. fokú készültségi szint közelében volt a vízállás. A következő napokban az árhullám fokozatosan áthelyeződik a Közép-Tiszára.

A Sajó-Hernád vízrendszerben nem várható számottevő árhullám kialakulása, de a várható 0,5-1,0 méter vízszintemelkedések a Sajón kisebb jégtorlódások kialakulásához vezethetnek.

ÉM–TB, HI


Videó: Katasztrofális állapotban a vízátfolyásoknak áldozatul esett borsodi utak

Több útszakasz is járhatatlanná vált az olvadást követő nagy vízátfolyások miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Van, ahol 40-50 centis vízen gázol át az autó a változatos csapadékon: latyak, sár, hó, jég, és persze kátyú kátyú hátán. Van itt minden, mint egy rosszabb fajta borsodi mellékúton.