Tengerész lett a jégtábláról kimentett világhírû lengyel kutya

Tengerész lett Baltic, a megmentett lengyel kutya, miután új gazdája engedélyt kapott a hajótulajdonostól, hogy a legénység tagjaként szerdán magával vigye háromnapos útjára az ebet – közölte kedden a lengyel média.

A kutyát január végén mentettek meg lengyel tengerészek a gdanski öbölben. Az állat egy úszó jégtáblán sodródott 24 kilométerre a parttól. A Baltica nevû hajóról vették észre, hogy a jégtáblán valami mozog. A kereskedelmi hajó õrszeme elõször azt hitte, hogy egy fókát lát, de aztán rájött, hogy egy kutya az. A kapitány ekkor eldöntötte, hogy a zord idõ dacára megmentik az állatot. Miután a jégtáblához értek, egy alkalmi pontonhidat vertek, majd az egyik tengerész azon átmászva elkapta az átfázott, remegõ kutyát, és felvitte a hajóra.

Mivel nem találták meg a gazdáját, Balticnak új gazdája lett, méghozzá megmentõje, Adam Buczynski tengerész. A férfi elmondta, hogy a kutya valamit veszített a súlyából, miután megmentették, ezért most hízókúrára fogják a hajóúton, amelyen “akár úszhat is a tengerben, ha akar, mert mostantól már biztonságban lesz”.

Adam azt is elmesélte, hogy a háromnapos út próba is lesz, hogy bírja-e Baltic a tengert. “Ha tengeribeteg lesz, van a számára gyógyszerünk” – mondta a kutya új gazdája, aki mindenrõl gondoskodik. Baltic kapott már veszettség elleni, parvo elleni oltást, és természetesen van már tengerész-igazolványa is.