Öten a kilencven felletiek klubjában

A kilencven felettiek klubja (balról): Malenka Andrásné, Halász Józsefné, Buji Antalné, Haszara Lászlóné, Beleon Ferencné
A kilencven felettiek klubja (balról): Malenka Andrásné, Halász Józsefné, Buji Antalné, Haszara Lászlóné, Beleon Ferencné
Gávavencsellő – A gávavencsellői Idősek Gondozóházában legutóbb két lakót köszöntöttek, abból az alkalomból, hogy betöltötték a 90. életévüket. Így már öten élnek az otthonban, akik a száz felé közelednek.

Kilencven felettiek klubja

Az időskorra soha nem szabad úgy tekintenünk, mintha tragédia vagy sorscsapás volna.

Minden életkornak megvannak a maga örömei, de ezeket sajnos mindig megkésve ismerjük fel – ekként vélekedett a nagy festő, Picasso az életünkről. Nem mindennapi dolog az, ha olyan emberek mellett élhetünk, akik majd’ egy évszázada születtek. Életük történetét értékes ajándékként kell fogadnunk.

A visszatekintés ideje

Az Élet végső szakasza az érettség kora, az időskor, hisz ez az ember életének záró fejezete. A visszatekintés ideje, amikor sorra vehetjük a döntéseinket, sikereinket, kudarcainkat, az élet fordulatait. Ha a mérleg azt mutatja, hogy az életünk alapjában véve értelmes volt, választásaink, tetteink zömében helyesek voltak, akkor elmondhatjuk, hogy akkor sem élnénk alapvetően másként az életünket, ha újra megszületnénk.

Mikor kezdődik az öregség?

Ennek időpontját nem lehet olyan egyszerűen meghatározni, mint az évszakok kezdetét a naptárban. „A mi esztendeink napjai hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő” (Zsolt.90,10). Az időskor hozzátartozik az élet rendjéhez: születünk, felnőtté válunk, megöregszünk, majd elmegyünk… Az időskorra soha nem szabad úgy tekintenünk, mintha tragédia vagy sorscsapás volna.

Öten a száz felé

Intézményünk lakói: Haszara Lászlóné és Halász Józsefné januárban, illetve márciusban töltötték be 90. életévüket. Velük együtt már öten „haladnak”a száz felé. Több emberöltőnyi idő ez, amiről mindannyian elmondhatják: nehéz volt, de szép! Nehéz, mert sok viszontagság közepette nevelték gyermekeiket, betegség, a szív fájdalma róják titkos jeleiket külső és belső életükre. Szép, mert mindannyian békében, szeretetben éltek és élnek ma is. Életük példaként szolgálhat mindannyiunk számára, hisz a születésnap lényege talán mégsem a dátumban rejlik, hanem a mögötte lévő életben.

Újbóli jókívánság

Születésnapjuk a mi „nagy családunkban” is alkalmat adott egy kis megállásra, ünneplésre, hogy érezhessék, ez mégiscsak az ő napjuk! Kívánunk Nekik az Idősek Gondozóháza vezetői és dolgozói nevében ezúton is boldog, békés öregkort!

- Lefler György -