Temetkezés Magyarországon: változó szokások

Akt.:
Temetkezés Magyarországon: változó szokások
Temetkezés Magyarországon: változó szokások - © Fotó: napidoktor.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Erősen kihat a modern életmód a temetkezési szokásainkra. Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások.

A napidoktor.hu írása szerint az elhalálozottakat egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya. Magyarország 17 krematóriumában évente 72.000–75.000 hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60 százalékos a hamvasztás részesedése, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70–90 százalék között mozog már a hamvasztás aránya. Ennek elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak az okai. A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést preferálják, de folyamatosan nő a szórások aránya, a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva.

A szakértők szerint ma már Magyarországon sem ritkaság, ha az elhunytat nem a megszokott módon, temetőben kívánja eltemetni a család, hanem más módon búcsúzna el tőle, vagy helyezné egyedi helyen végső nyugalomra. Egyre többen választják a hamvak természetben történő elhelyezését. Sokan azt gondolják, hogy ez tilos, de ahogy az urna hazavitelének, ennek is vannak jogszerűen lebonyolítható formái. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhelyárak mellett, hogy a családtagok vagy természetközeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek. A természetben történő elhelyezésre magánravatal-teremben vagy templomban történt búcsúszertartást követően kerül általában sor. A magánravatal-termek elterjedése főleg nagyvárosokban szintén jól érzékelhető trend az elmúlt 2–3 évben.

A magas sírhelyárakkal függ össze elsősorban a szórásos temetések évek óta ugrásszerűen növekvő száma is. Ez különösen a hajós temetésekre igaz, mely akár a temetői szórásos temetésnél olcsóbban is elérhető, ugyanakkor különleges temetkezési forma. Szórásos temetés egyre több templomban is elérhető már.

ÉM


Balin a temetés nem szomorú szertartás, hanem többnapos rituálé
Ahány kultúra, annyi temetkezési szokás. Akad közöttük egészen szokatlan, bizarr, megható, euforikus vagy éppen igazán modern is. Indiában attól függően, hogy ki melyik kasztba tartozik, a halottak temetése különbözik. A kaszton kívülieket a Gangeszhez legközelebb égetik el, feljebb haladva a ham...

Félmillióra becsülik a temetési költségeket
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Több mint 30 százalékkal nőtt egy év alatt a haláleseti életbiztosítások száma Magyarországon. Az elsősorban kegyeleti célok – például hagyatéki, temetési költségek – fedezésére használt biztosítások terjedését a törvényi szabályozás is segíti azzal, hog...