Teltházas szálláshelyek megyeszerte

Megyénk vendéglátóinak pozitív a tapasztalata a nyárról, ugyanis az általunk véletlenszerűen megkérdezett szálláshelyek vezetői csupa jóról számoltak be.

Hogy milyen volt az idei nyár? Arról nem érdemes beszélni, hiszen nem is nagyon volt nyár – fogalmazódik meg az általános vélemény. Ennek némileg ellentmond a megyei vendéglátók pozitív tapasztalata, ugyanis az általunk véletlenszerűen megkérdezett szálláshelyek vezetői csupa jóról számoltak be. (Persze tudjuk, hogy a sok esőzés több településen okozott gondot és kedvezőtlenül befolyásolta az idegenforgalmat.)

Vonzó rendezvények

– Nagyon jó nyarunk volt – összegezte röviden Barkóné Szabó Éva, a Hotel Pannónia Miskolc igazgatója.
Mint mondja, bár a Hotel Pannónia elsősorban “üzletember-szálloda”, emelkedett a turistaforgalmuk is, amit részben a városi rendezvényeknek (a gyalogló Európa-kupa, Operafesztivál) is köszönhető.

– Például az Operafesztivál idején nálunk nemcsak a fellépő művészek laktak, hanem olyan vendégcsoportokis, amelyek kifejezetten az Operafesztiválra jöttek látogatóként – főleg külföldről, de itthonról is. Az étteremben pedig ugyanezt tapasztaltuk – tette hozzá az igazgató.

A pusztaradványi Pallavicini Kastélyszálló tavaly júliusban nyitott, de az eltelt egy év alatt olyan ismertségre tett szert, hogy augusztusban például telt házzal üzemeltek. Persze mint azt Huszovszki Henrietta háziasszony elmondta, ez köszönhető volt az Abaúji Művészeti Fesztiválnak is, de a július végi vendégforgalmat is jónak értékelte.
– Akik a hűvösebb napokon voltak itt, időnként picit elkedvetlenedtek, de mindig kerestek olyan programokat, amit nem befolyásolt az időjárás – tette hozzá.

“Fix” vendégek

Sápi Tibor, a telkibányai Aranybánya Panzió ügyvezetője is nagyon jóként jellemezte a szezont, a panzió forgalmát sem befolyásolta a kedvezőtlen időjárás.
– Sok vendég érkezett hozzánk, akiknek olyan programokat ajánlottunk (például múzeumlátogatás), ami független az időjárástól. Vendégeink többnyire belföldről érkeznek, 60 százalékban Budapestről, emellett Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok környékéről keresnek fel minket. A tavalyi évhez képest 20-30 százalékos növekedést regisztráltunk – összegezte az igazgató.

A Villa Sederkyn Apartmanház forgalmát már csak azért sem befolyásolta a csapadékos és hűvösebb nyár, mert mint azt dr. Fejes János üdülési üzletág-igazgatótól megtudtuk, arra törekednek, hogy egész éves bérletre adják ki a szobákat (elsősorban cégeknek).
– Idén mindössze 3 szobánk maradt a 12-ből, amit nem kötöttek le egész évre, de nyáron szinte teljes kihasználtság jellemezte ezeket is – tudatta.

UM

Őszi Úti Tippek

A megyei önkormányzatnál még nem készült összesítés a nyári szezonról, mert a szeptember és az október hagyományosan “erős” a megyében, hiszen a szüreti programok sok érdeklődőt vonzanak itthonról és külföldről egyaránt – tudtuk meg Gecsei Anikó turisztikai munkatárstól.

Ezt egyébként azzal is igyekszik erősíteni a megyei önkormányzat, hogy hamarosan elkészül az Úti tippek őszi száma, ami a borral, szürettel kapcsolatos rendezvényeket, eseményeket és a látnivalókat mutatja be.
– Bízunk benne, hogy minél több érdeklődő látogatja meg büszkeségeinket, a borvidékeket – jelezte Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke.