Teltházas előadások a 18. szegedi Thealteren

Több mint ötezren voltak kíváncsiak a hétfő hajnalban véget ért szegedi Thealter Fesztiválra. A MASZK Egyesület szervezésében 18. alkalommal megrendezett Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóján csaknem ötven program várta a látogatókat szerdától hétfő hajnalig. Az idei volt a legsikeresebb fesztivál a rendezvény 18 éves történetében -összegezte hétfőn a Független Hírügynökség megkeresésére Balog József, a MASZK elnöke.

Ebben az évben az átváltozás jegyében rendezték meg a Thealtert. A fesztiválon a magyar társulatok mellett, svájci, holland, vajdasági, horvát, szerb, francia és kanadai színházi csoportok előadásait nézhették meg a látogatók.

Érdeklődésünkre Balog József elmondta: teltházak előtt játszották, többek között a svájci Compagnie József Trefeli: OOOrpheus című előadásait, és a szerbiai Urbán András Társulat: Turbó Paradiso című darabját. A Jate Klubban megtartott koncertek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hallgatóság soraiban az egyetemista generáció mellett, az ötvenes korosztály is helyet foglalt, hangsúlyozta a MASZK elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy jövőre is lesz-e mottója a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójának, Balog József elmondta: a 2009-e fesztivál témája az illúzió lesz. Az nem titok, hogy a színház majdnem mindig illúziót kelt, a kérdés az, hogy ebben rá lehet-e ismerni a valóságra vagy pedig a lehetséges világok tárházát fedezi-e fel benne a néző. Jövőre erre keresi a választ a 19. Thealter, foglalta össze a MASZK elnöke.

A Thealter 1991-es alapítása óta változatlan a fesztivál alapcélja: a kísérletező, független, de a színházat életformának tekintő alkotókat látja vendégül Szegeden. Az elmúlt években csaknem harminc ország több mint százharminc színházi alkotóműhelye mutatkozott be a Thealteren, néhányan elsőként Magyarországon. Öt évig (2003-és 2007 között) a Thealter társfesztiváljaként rendezték meg az Alternatív Színházi Szemlét. Az idei évtől azonban már Debrecenben tartják meg az alternatív színházi társulatok seregszemléjét és versenyét.

Bővebb információ a fesztiválról a www.thealter.hu oldalon olvasható.Sporthírek