Téltemetés a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza – A télvégi-tavaszi népszokások közül a Sóstói Múzeumfaluban idén néhány szatmári szokást elevenítenek föl a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai Kácsor István vezetésével március 24-én 15 órától

Ahol a tél hideg, havas, jeges idővel is sújtja a lakosságot, jelentős hagyománya van Európában azoknak a népszokásoknak, amelyek a tél elmúlásához kötődnek. Régebben a magyar néphagyományok között is ismertek voltak a téltemetés és a tavaszköszöntés rítusai, amelyek a telet bábu formájában személyesítették meg, s azzal, hogy atz elpusztították, az analógiás mágia előírásai szerint magát a telet is megsemmisítették.
A télvégi-tavaszi népszokások közül a Sóstói Múzeumfaluban idén néhány szatmári szokást elevenítenek föl a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai Kácsor István vezetésével.

Bár a téltemetést rendszerint táncos összejövetel kísérte, idén már elmúlt a farsang, s bőven benne vagyunk a böjti időszakban, így nem lesz táncmulatság, s a kínálást is csak pogácsa jelenti. A program március 24-én, szombaton 15 órakor kezdődik.

– Györke László –