Friss hírek

2010.01.04. 19:58

Tiltakozássorozatot jelentettek be a börtönben lévõ ETA-tagok

<p>Egy éven át tartó tiltakozássorozatot jelentettek be hétfõn a baszk szeparatista terrorszervezet, az ETA bebörtönzött tagjai. Éhségsztrájkolni is fognak. A spanyol és francia börtönökben õrzött nagyjából 750 ETA-tag nevében egy csoport azt közölte, hogy 2010-ben végig tiltakozni fognak a két ország "kegyetlen börtönviszonyai miatt".</p>

A baszk függetlenséget támogató Gara nevû baszk újságban megjelent üzenet szerint a tiltakozás célja az is, hogy "meginduljon a demokratikus folyamat Baszkföldön". Az üzenet szerint a tiltakozás jövõ héten kezdõdik. Az üzenet megfogalmazói követelik, hogy "engedjék szabadon a börtönökbõl azokat, akik már letöltötték büntetésüket, azokat, akik megkapták a feltételes szabadon bocsátási engedélyt, valamint azokat, akik súlyos betegek".

Az üzenet azt a követelést is tartalmazza, hogy mind a spanyol, mind a francia hatóságok fejezzék be az ETA-rabok elkülönítését. Az ETA-t az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorista szervezetnek nyilvánította. Tagjai több mint 800 embert öltek meg az óta, hogy az 1959-es alapítás után kilenc évvel fegyveres harcot kezdtek Baszkföld függetlenségéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!