Ételmérgezésbe halt bele a bíró – vádat emeltek a vendéglátós ellen

Vádat emeltek annak az étteremnek a vezetője ellen, ahol még 2004-ben romlott csülköt szolgáltak fel a Legfelsőbb Bíróság egyik nyugalmazott bírájának, aki két nappal később belehalt az ételmérgezésbe – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Morvai Attila a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Pálinkás György egykori büntetőbíró az elfogyasztott vacsora után néhány órával lett rosszul. Kórházba vitték, ahol már nem tudtak rajta segíteni. A vád szerint egyértelmű, hogy a bíró halálát a romlott étel okozta. A csülköt nyers húsok mellett tárolták, így szaporodhatott el rajta egy baktériumféle. Az ételből egyébként Pálinkás felesége is evett, ő azonban csak megkóstolta azt.

A csülökben talált baktérium által okozott betegségek csak a legritkább esetekben halálosak, egy egészséges szervezet egy-két nap alatt legyőzi azokat. Pálinkás azonban 75 éves volt és már évek óta betegeskedett. Legyengült szervezete nem tudott megbirkózni a fertőzéssel.

Az étterem vezetője ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat. Neki kellett volna ellenőriznie az élelmiszerek biztonságos tárolását, a szabályok betartását. Ha a vád bebizonyosodik a vendéglátóhely vezetője akár öt év börtönre is számíthat.

Pálinkás György csaknem ötven évig dolgozott az igazságszolgáltatásban, rendkívül szigorú bírónak ismerték. Politikai ügyekben soha nem ítélkezett, a köztörvényesek között azonban többet halálra ítélt.