Ételmérgezés a Magyar Nagydíjon – tömeges fertőzést előzött meg az ÁNTSZ

A Forma-1 mogyoródi helyszínén történt ételmérgezésben a vizsgálatok eddigi eredményei arra mutatnak, hogy tömeges ételmérgezést akadályozott meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy ázsiai étkezde bezáratásával. A Magyar Nagydíj idején harmincegyen kaptak ételmérgezést, vendégek és az étkezde alkalmazottai is. A vizsgálatok hamarosan befejeződnek. Várhatóan a vendéglősnek többféle bírságot kell megfizetnie. Neki kell állnia a laborvizsgálatok költségeit is.

Szabó Enikő, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének megbízott igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint már bizonyos, hogy az ételmérgezésért egy ázsiai étkezde a felelős. A vizsgált mintákból az is kiderült, hogy a már kitört tömeges ételmérgezés elfojtásán kívül még egy mérgezés-sorozatot akadályoztak meg a vendéglátóhely bezáratásával.

Szabó Enikő elmondta: a betegektől vett mintákban a szalmonella két típusát mutatták ki. A vendégeket és az alkalmazottakat ugyanaz a baktérium fertőzte meg. Egyetlen ember, a büfé egyik alkalmazottja a kivétel. Őt ugyanaz a fajta szalmonella betegítette meg, mint amit abban az ételben találtak, amit a mérgezések utáni napokban foglaltak le a büfében. Ez azt jelenti, hogy a harminc beteget a csütörtökön és pénteken megevett étel, az utolsót pedig már az az étel betegítette meg, amit végül időben lefoglaltak, és így a Forma-1 látogatóinak már nem lehetett eladni.

A vizsgálat akkor ér véget, ha az egyik külföldi, finn beteg laboreredményei megérkeznek Finnországból. Az azonban biztos, hogy az ázsiai büfés a felelős – mondta Szabó Enikő. A vállalkozó büntetését még nem számolták ki, de biztos, hogy ki kell fizetnmie a laborvizsgálatok költségeit, a romlott ételek miatt a minőségvédelmi bírságot és szabálysértési bírságot is. Ugyanis nem csak az ételek voltak rosszak, de a szállítás, a hűtés körülményei sem feleltek meg a szabályoknak – tette hozzá Szabó Enikő.