Ételmérgezés a Forma-1-en – még Finnországból is vár jelentést az ÁNTSZ

Finnországból is vár vizsgálati eredményeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Forma-1 mogyoródi helyszínén a múlt hét végén történt ételmérgezések ügyében. Az egyik külföldi beteg ugyanis korábban hazament, de az ő vizsgálati eredménye segítheti a szalmonella típusának beazonosítását. Akkor lehet ugyanis bebizonyítani a megbetegedések és az étkezdében árult fertőzött étel közötti összefüggést, ha az emberektől és az ételekből származó mintákban a szalmonellának ugyanazt a típusát találják meg.

Szabó Enikő, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének megbízott igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: az ételekből és az emberektől számazó mintákból az eddig elvégzett vizsgálatok a szalmonella más-más típusát mutatták ki. Ennek oka az lehet, hogy a betegek a múlt héten pénteken ettek a fertőzött ételből – és szombaton kerültek kórházba -, az élelmiszerekből pedig vasárnap vettek mintát. Ezek az ételek is fertőzöttek voltak szalmonellával, de valószínűleg más alapanyagból készültek, mint amiből a betegek ettek.

Minden beteg ugyanabban a kínai étkezdében járt. A bizonyításhoz azonban, hogy a mérgezésért ez az étterem a felelős, további vizsgálatok szükségesek. Ezért várják például Finnországból annak a finn betegnek a leleteit, aki már korábban hazautazott – mondta Szabó Enikő.

A bizonyítást könnyíti viszont, hogy az étkezde alkalmazottai is megbetegedtek, és bennük ugyanazt a baktériumot találták, mint a kórházba szállított betegekben. Szabó Enikő hozzátette: a végleges vizsgálatok szerint összesen harmincan kaptak ételmérgezést, ebből huszonketten kerültek kórházba. A kórházat már mindegyik beteg elhagyhatta.

A Forma-1 mogyoródi helyszínéről az elmúlt szombaton szállítottak be huszonegy beteget ételmérgezés miatt a Szent László kórházba, később még egy beteg érkezett. Az ÁNTSZ munkatársai korábban mindegyiküket meghallgatták és kiderült, hogy mindannyian ugyanabban az ázsiai étkezdében ettek.