Teljesítményadó – csúszik körülbelül 100 ezer fizetési felszólítás

Jövő szerdán jár le a súlyadót felváltó teljesítményadó fizetési határideje. A töbség már megkapta az értesítőt, mennyit kell fizetnie, körülbelül 130 ezer jármű tulajdonosának azonban várhatóan csak hetek múlva küldik ki a levelet, bírságtól azonban nem kell tartaniuk emiatt. Esetükben azért csúszik a fizetési meghagyás, mert autójuk, motorjuk forgalmijából nem derül ki a teljesítmény, így azt a közlekedési hatóságnak motorszám alapján kell megállapítania – 3 hónap alatt 1 millió jármű vizsgálatával végeztek, több mint 100 ezer még hátravan.

Egy tavaly decemberi törvénymódosítás szerint idén már nem súly, hanem teljesítmény alapján határozzák meg a járművek utáni helyi adót. A régi, gyengébb kocsik tulajdonosainak alig vagy egyáltalán nem kell többet fizetniük, egy kis teljesítményű, de nem túl régi autó adója átlag évi 2 ezerrel, egy középkategóriás, új autónál 4 ezerrel lehet több az adó. Az új sportautók tulajdonosainak kell legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk.

1 millió 170 ezer jármű forgalmijában azonban nem szerepel a tejesítmény, elsősorban az 1998 előtt gyártott, még a Merkúrnál vásárolt autókéban. Ezek esetében a gyártótól beszerzett katalógusok alapján, a motorszámba kódolt adatokból számítják ki az adót – ez jóval időigényesebb, így körülbelül 130 ezer autó és motor tulajdonosa várhatóan csak március 15. után kap csekket – módosított fizetési határidővel – mondta el a Független Hírügynökségnek Erdélyi László, a Közigazgatási Központi Hivatal (KEKKH) stratégiai igazgatója.