Teljes útzár az M3-ason – speciális daru kell a leszakadt hídelemhez

Speciális darura van szükség a kedden hajnalban az M3-as gödöllői csomópontjánál leszakadt hídelem eltávolításához. Az érintett pályaszakaszon most is teljes útzár van, a környék kisebb útjain és a 3-as főúton is nagy a torlódás. Jelenleg két daru próbálja megemelni a leszakadt szerkezetet, a speciális daru dél körül érkezik a helyszínre. A pályára egyébként egy 28 méteres hídelem zuhant le.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, kedden hajnali öt óra körül rázuhant egy hídelem az M3-autópályára a gödöllői lehajtó átépítésénél. A sztrádára esett szerkezet miatt a sztrádaszakaszt lezárták, az autósokat mindkét irányban elterelik. A balesetben egy munkás könnyebb sérüléseket szenvedett. A csomópont egyébként zárva volt az átépítés miatt, ezért nem történt súlyosabb baleset. A Nyíregyházáról Budapestre tartóknak Bagnál, a Budapestről Nyíregyházára tartóknak Mogyoródnál kell letérniük a sztrádáról.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy délelőtt az érintett pályaszakasz még mindig le van zárva, két daru próbálkozik a szerkezet felemelésén. A környékbeli alacsonyabb rendű és nagyobb utakon is nagy torlódás alakult ki, ezeken lépésben halad a forgalom.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) arról tájékoztatott, hogy az M31 autópálya építése kapcsán az M3-as autópálya teljes lezárása tegnap 22 órakor kezdődött és ma hajnali 5-ig tartott volna az előzetes tervek szerint. A kivitelezői szakemberei az M3-M31-es autópálya gödöllői csomópontjában épülő új híd előre gyártott hídgerendáit emelték be. Az utolsó elem a beemelésekor eltört, ezzel meglazítva a már rögzített, mellette lévő gerendát. A NIF szerint a munkavédelmi szabályok, előírások betartásának köszönhetően nem történt komoly személyi baleset.

Az eltört gerenda kiemelése hosszabb időt vesz igénybe, ezért az M3-as teljes lezárását nem lehetett hajnalban feloldani, a munkálatok nagy erőkkel tartanak. A kiemeléshez speciális darura van szükség, amely várhatóan a déli órákban érkezik a helyszínre. A daru – méretei miatt – rendőrségi biztosítással közlekedik.

Az útzár feloldásának várható időpontja akkor mondható meg teljes biztonsággal, ha a daru segítségével megmozdítják az eltört gerendát és a sérülés mértéke látható lesz.
A hídgerendák 28 m hosszúak és összesen 48 ilyen egységből áll majd az új híd. A 48-ból a zárás alatt 16-ot emeltek volna be a teljes M3 fölötti szakaszra.